Στους νεότερους είναι σχετικά άγνωστο, όμως το κτήμα Συγγρού, στα όρια των Δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφησιάς, αποτελεί ίσως την ομορφότερη αλλά και πολύ καλά κρυμμένη όαση της Αττικής. Ανεβαίνοντας την Κηφησίας, στο ύψος του ΚΑΤ, στρίβοντας δεξιά θα βρεθεί κανείς σε μια καταπτάσινη έκταση 970 στρεμμάτων στην οποία υπαρχουν κήποι και πολύ καλά διατηρημένα κτίρια. Ανάμεσά τους και η έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού καθώς και ένα θερμοκήπιο τα οποία ήταν κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού προς την τότε Βασιλική Γεωργική Εταιρεία, με σκοπό την ίδρυση σχολής για γεωργούς και κηπουρούς. Εκεί, αρχικά το 1926, λειτούργησε το «Πρακτικόν Γεωργικόν Σχολείον Ιφιγενείας και Ανδρέου Συγγρού».

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πλάϊ στους, κατά τεκμήριο άριστους μαθητές που φοιτούν στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων Αναβρύτων, θα εκπαιδεύονται ξάνα μετά από μία σχεδόν δεκαετία κηπουροί και μελισσοκόμοι, αφού η Επαγγελματική Σχολή του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ)- Δήμητρα, θα λειτουργήσει ξανά. «Θεωρούμε ότι η συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Ήδη τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια στροφή προς τον πρωτογενή τομέα», τονίζει ο κ. Αριστείδης Σάμιτας, διευθύνωνσύμβουλος του ΟΓΕΕΚΑ–Δήμητρα.

«Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θεωρώ πως η δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας θα βοηθήσει στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου», τονίζει. Στα σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς ο ΟΓΕΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. « Τα σεμινάρια για νέες καλλιέργειες -όπως τα σαλιγκάρια- είναι γεμάτα από νέους ανθρώπους που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επιλέγουν την στροφή στον γεωργικό τομέα».

Στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) όπως λέγεται, των Αναβρύτων, αναμένεται να λειτουργήσουν τμήματα για τους τομείς της κηποτεχνίας, της μελισσοκομίας και της επιχειρηματικής γεωργίας. Η φοίτηση θα είναι διετής και θα περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε σύγχρονα εργαστήρια. «Πέρα από την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι η αποφοίτηση από την ΕΠΑ.Σ. θα προσφέρει και επαγγελματικά δικαιώματα», δηλώνει ο κ. Σάμιτας.

Προϋπόθεση για την φοίτηση στο ΕΠΑΣ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει αποφοιτήσει από την Α’ τάξη του Λυκείου. Πόσο εύκολο είναι όμως να στελεχωθεί από μαθητές ένα γεωργικό σχολείο στην Αττική; «Αν και ακόμα το γεγονός δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, δεχόμαστε ήδη τα πρώτα τηλεφωνήματα. Ειδικά όσο αφορά τον τομέα της μελισσοκομίας, που παρουσιάζει και εξαγωγικό ενδιαφέρον, είναι πάμπολλοι οι μελισσοκόμοι στα Μεσόγεια αλλά και σε περιοχές γύρω από την Αττική, που θέλουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν οι ίδιοι», καταλήγει ο κ. Σάμιτας.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΓΕΕΚΑ λειτουργεί τέσσερις Επαγγελματικές Σχολές. Στην Λάρισα (Αγροτικά Μηχανήματα- Ζωοτεχνία), τα Γιάννενα (Γαλακτοκομική), την Νεμέα (Αμπελουργία- οινοποιία) και την Καλαμπάκα (Ξυλογλυπτική). Πέρα από την δωρεάν φοίτηση στις τέσσερις ΕΠΑ.Σ προσφέρεται και δωρεάν σίτιση και διαμονή. Στις προθέσεις των ανθρώπων του ΟΓΕΕΚΑ- Δήμητρα είναι αυτή η δυνατότητα να υπάρξει και για την σχολή του Αμαρουσίου.