Έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της αριστεράς, από τότε που οι 300 του ΣΥΝ, στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, άνοιξαν την πόρτα της εξόδου, καταγγέλλοντας «τη διολίσθηση του ΣΥΝ προς τον αριστερισμό από τη συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Στις 27 Ιουνίου 2010 ο κύβος ερρίφθη και με επικεφαλής τον κ. Φ. Κουβέλη έκαναν το βήμα για να οικοδομήσουν «όχι ακόμα ένα κόμμα της αριστεράς, αλλά ένα άλλο κόμμα της αριστεράς».

Προσέδωσαν στο εγχείρημα το χαρακτηρισμό «Αριστερά της ευθύνης», που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση, αρνείται «τον αριστερότροπο λαϊκισμό και τον μυωπικό αριστερισμό» και λέει « «ναι» στις συνεργασίες, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων, πολιτικών δεσμεύσεων και φερέγγυων προσώπων».

Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς μέσα από την ίδρυση ενός αυτόνομου και διακριτού πολιτικού φορέα προχώρησαν. Ιδρύθηκε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που από σήμερα ανοίγει τις πύλες για το 1ο συνέδριο του (31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2011), κουβαλώντας την πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη στρατηγική πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων σε προοδευτική κατεύθυνση. Έχοντας συμπληρώσει, όπως λέει ο κ. Κουβέλης το βιολογικό χρόνο για τον «τοκετό», το εννεάμηνο, η «Δημοκρατική Αριστερά» φιλοδοξεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για να υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις στην κατεύθυνση μιας «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Για τα στελέχη της ο «άθλος» της πανελλαδικής συγκρότησης υπό αντίξοες συνθήκες δείχνει ότι «υπάρχει απήχηση». Και συνεχίζουν έχοντας κατά νου ότι «η αγανάκτηση κόσμου στρέφεται κατά του πολιτικού συστήματος και οι πολίτες θέλουν καινούρια σχήματα». Ειδικά μάλιστα ο κόσμος της αριστεράς, όπως σημειώνουν στελέχη της δημοκρατικής Αριστεράς, «έχει βαρεθεί τα κόμματα της άρνησης, του «όχι σε όλα» και του μαξιμαλισμού». Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου: «Η αριστερά της ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία».

Ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν την υφέρπουσα φημολογία ή ακόμα και βολές περί «πρόθυμων», για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα κόμματα, όπως τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και πάει λέγοντας. Τους εγκαλούν ότι είναι μέσα στο κάδρο της συναίνεσης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί περιμένουν σαν πιο καυτό ενσταντανέ τον ερχομό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο – ο οποίος έχει προσκληθεί, αλλά λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου δεν έχει ανακοινωθεί αν παραστεί – και το χειροκρότημα του στην ομιλία του κ. Κουβέλη…

«Ο ψίθυρος κάνει εκκωφαντικό θόρυβο, δεν παλεύεται. Δεν ανταποκρίνεται σ΄ αυτό που λέμε: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, διαφωνούμε με την πολιτική της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής συμφωνίας. Πώς αυτό οδηγεί ότι είμαστε πρόθυμοι να συγκυβερνήσουμε;», αναρωτιέται ο κ. Στ. Μπαγεώργος, υπεύθυνος οργανωτικού τομέα του κόμματος. Βεβαίως, στελέχη της υπογραμμίζουν συνεχώς ότι «δεν θα είμαστε ένα αριστερό κόμμα που αδιαφορεί για τη διακυβέρνηση-δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε ΚΚΕ που δεν το συζητά. Αν παίξουμε κάποιο ρόλο θα το κάνουμε στην βάση προγραμματικής συμφωνίας, όχι ως αυτοσκοπό». Αλλά, όπως λέει ο κ. Μπαγεώργος «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να γίνουμε κολαούζοι».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική αριστερά, στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες για τον τόπο συνθήκες, προέχει η χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής, που να στοχεύει στην άρση της κρίσης και των αιτίων που τη δημιούργησαν, καθώς και στη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, «μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας». Υπό αυτό το πρίσμα, επιδιώκει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που να περιλαμβάνει δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, «παραμένοντας ανοικτή σε κάθε προοδευτικό πολίτη με θέσεις συμβατές με το σχέδιο αυτό, υπερβαίνοντας το κυρίαρχο πολιτικό στερεότυπο».

Πονοκέφαλος για την Δημοκρατική Αριστερά είναι να περάσει το κατώφλι του 3%, όταν γίνουν εκλογές –μια και βάσει των δημοσκοπήσεων ως σήμερα είναι όλο στο …παρά τσακ. Τότε θεωρούν ότι θα εδραιωθεί η παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξουν οι όροι ακόμα και για την προβολή των θέσεων της, αλλά και για να παίξει καταλυτικό ρόλο σε ενδεχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις.

Στον προσυνεδριακό διάλογο κυριάρχησε ο προβληματισμός για την οικονομική κρίση, και αναδείχθηκε το θέμα της έλλειψης ρηξικέλευθων προτάσεων αλλά και το ερώτημα «κατά πόσο κι εμείς είμαστε επαρκείς». Πάνω από 800 σύνεδροι θα λάβουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου, εκ των οποίων μεγάλο μέρος είναι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον ΣΥΝ ή ήταν για χρόνια εκτός κομμάτων. Ως στοιχεία της ταυτότητας του κόμματος τίθενται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική, ο οικολογικός πολιτισμός.

Αναμένεται ότι στις συζητήσεις του συνεδρίου θα κυριαρχήσει το θέμα των σχέσεων με την κυβέρνηση, αλλά και τα θέματα συνεργασιών. Πάντως, αναμένεται να αναδειχθούν διαφοροποιήσεις κυρίως στα εθνικά θέματα. Ήδη κατατέθηκε κείμενο προβληματισμού με διαφορετική θεώρηση από ό,τι το προτεινόμενο σχέδιο θέσεων σχετικά με το θέμα της Τουρκίας (ειδική ένταξη στην ΕΕ, αν δεν δεχτεί κάποιες προϋποθέσεις) αλλά και πρόταση για μονομερή καθορισμό από την Ελλάδα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο.

Απόψε πάντως, στον πολυχώρο «Κεραμεικός», τα φώτα θα πέσουν στους προσκεκλημένους και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων κομμάτων. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι θα χαιρετίσει ο κ. Αν. Λυκουρέντζος (ΝΔ), ο κ. Δ. Βίτσας (ΣΥΝ), η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Αριστερά), ο κ. Στ. Μάνος (Δράση), ο κ. Γ. Παρασκευόπουλος (Οικολόγοι-Πράσινοι), Ιωαν. Δημαράς (Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών). Το «παρών» θα δώσει ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Λ. Κύρκος, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην παραστεί και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΝ, που πολλοί περιμένουν ότι ο λόγος του θα έχει «γωνίες και αιχμές προς τους πρώην συντρόφους». Το ΚΚΕ, αν και προσκλήθηκε, δεν θα παραστεί. Το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο οποίο δεν εστάλη πρόσκληση ήταν το ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη.