Περπατώντας αργά στην προκυμαία

Είναι δυνατόν να τάζει η κυβέρνηση πάρκο και να υπάρχει καχυποψία; Χίλια στρέμματα στο Φάληρο, με εσπλανάδα, με πισίνα αλμυρού νερού, με αλμυρίκια και με πεύκα, χίλια στρέμματα με εξασφαλισμένες χορηγίες μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Χίλια στρέμματα στο Φάληρο μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις απαιτήσεις όσων θέλουν πάρκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Είναι δυνατόν να τάζει η κυβέρνηση πάρκο και να υπάρχει καχυποψία; Χίλια στρέμματα στο Φάληρο, με εσπλανάδα, με πισίνα αλμυρού νερού, με αλμυρίκια και με πεύκα, χίλια στρέμματα με εξασφαλισμένες χορηγίες μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Χίλια στρέμματα στο Φάληρο μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις απαιτήσεις όσων θέλουν πάρκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν αρεσκόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας όμως ένας ελεύθερος χώρος, τέσσερις φορές όσο το Πεδίον του Αρεως, μπορεί να λειτουργήσει ως αντεπιχείρημα σε εκείνους που θέλουν να διατηρήσει το παλιό αεροδρόμιο τον ελεύθερο χαρακτήρα του. Την κρίσιμη στιγμή, όταν θα θεμελιώνεται ένα Μπουρτζ Κοσμά στη θέση του ταπεινού Πύργου Ελέγχου, θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται η Αθήνα πάρκο μιάμιση φορά όσο το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το πράσινο Φάληρο.

Η καχυποψία δεν αναιρεί τα ωραία σχέδια για την ενοποίηση της περιοχής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως το κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do, για την βύθιση της λεωφόρου Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η έκταση με τα στρέμματα του παλιού ιπποδρόμου. Είναι να αδημονεί κανείς σκεπτόμενος ότι από τη θάλασσα θα μπορεί κανείς να περπατά ως τα αρχιτεκτονικά μπιζουδάκια του Ρέντσο Πιάνο (η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή), θα μπορεί να κάνει τις ποδηλατάδες και να δροσίζεται σε ένα από τα κομψά καφέ που προβλέπει ο σχεδιασμός. Για όσους αναρωτιούνται πού βρέθηκαν παράδες για όλα τούτα τα μεγαλεπήβολα, η απάντηση είναι διπλή. Αναβιώνει ο θεσμός του εθνικού ευεργέτη, μέσα από το Ιδρυμα Νιάρχου. Εκτός από την ανέγερση των δυο κτηρίων (με κόστος 566 εκατ. ευρώ) η χορηγία επεκτάθηκε στη εκπόνηση του γενικού σχεδίου αναμόρφωσης της περιοχή, κόστους 3 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν το γενικό σχέδιο είναι τόσο ακριβό μπορούμε να υποθέσουμε πόσο θα κοστίσει η ανάπλαση.

Για να μετατραπεί το Φάληρο σε θαυμαστό κήπο θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «Τζέσικα», ένα πρόγραμμα πιο όμορφο κι από την Τζέσικα Ράμπιτ. Αποτελεί εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δίνει την δυνατότητα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν μέρος των μη επιστρεπτέων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων σε έργα προαγωγής της βιώσιμης αστικής ανάπλασης. Κι επειδή είναι μεγάλο το έργο θα χρειαστεί κι άλλη οικονομική πηγή. Αυτή βρέθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εν ολίγοις τα αλμυρίκια και οι προκυμαίες δεν θα αυξήσουν τη φορολογία. Θα πληρώσει ευαγές Ιδρυμα και οι ευρωπαίοι κηδεμόνες. Αν όλα πάνε καλά το έργο θα παραδοθεί στο κοινό το 2015.

Η τσιμεντοποίηση του παλιού αεροδρομίου παρουσιάζεται ως μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία_ όπως παρουσιαζόταν η ιδέα της αντιπαροχής μεταπολεμικά. Το υπέροχο πάρκο του Ρέντσο Πιάνο μπορεί να γίνει υπέροχο άλλοθι για ένα πολεοδομικό έγκλημα εκεί παραδίπλα.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk