Η θεσμική Ευρώπη αποφεύγει τις πυρηνικές ευθύνες

Η Σύνοδος Κορυφής συζήτησε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας και για την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας. Ήξερε ή έπρεπε να ξέρει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα είχε ηλικία μεγαλύτερη από 30-40 χρόνια και ότι από καιρό έπρεπε να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ πριν από χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχαν ορισμένα αρνητικά στοιχεία στη λειτουργία του.

Η θεσμική Ευρώπη αποφεύγει τις πυρηνικές ευθύνες | tovima.gr

Η Σύνοδος Κορυφής συζήτησε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας και για την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας. Ήξερε ή έπρεπε να ξέρει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα είχε ηλικία μεγαλύτερη από 30-40 χρόνια και ότι από καιρό έπρεπε να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ πριν από χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχαν ορισμένα αρνητικά στοιχεία στη λειτουργία του και η εταιρεία, η ιδιωτική εταιρεία, του εργοστασίου δεν είχε ανταποκριθεί σε σχετικές παρατηρήσεις. Ήταν επίσης γνωστό ότι προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία.

Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε αμέσως να δραστηριοποιηθεί, ότι ήταν η θλιβερή στιγμή που έδειχνε ότι έπρεπε να αποφασιστούν διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν υπεκφυγές από τις ιδωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα εργοστάσια.

Ακόμη και την ώρα της καταστροφής η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω για τα εργοστάσια της Ευρώπης, απέφυγε να πάρει αποφάσεις όχι απλά να διενεργήσει ελέγχους.

Φαίνεται ότι και τα ζητήματα αυτά αφορούν τις αγορές, οι σχετικές αρμοδιότητες είναι δικές τους και αφού οι αγορές δεν ζήτησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκεί να συνεδριάζει.
Ο Δ. Α. Φατούρος είναι ομότιμος καθηγητής του Α. Π. Θ.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk