Κοίτα ποιος μιλάει. Ο τίτλος της κωμικής ταινίας του 1989 στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Τζον Τραβόλτα θα ταίριαζε απόλυτα στην περίπτωση της προσφυγής της Microsoft εναντίον της ανταγωνίστριάς της Google για… αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η εταιρεία λογισμικού ιδιοκτησίας του Μπιλ Γκέιτς κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, Google, κατηγορώντας τη για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης εις βάρος της Bing η οποία επίσης ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του Γκέιτς.

Στην εκτενή της αναφορά στις «αθέμιτες πρακτικές» η Microsoft αναφέρεται μεταξύ άλλων στα «τεχνικά εμπόδια» που θέτει η Google μέσω της θυγατρικής της YouTube αποκλείοντας τη μηχανή αναζήτησης Bing από τους προβαλλόμενους ιστότοπους. Επίσης γίνεται αναφορά στην παρεμπόδιση των χρηστών «έξυπνων τηλεφώνων» (smartphones) στη χρήση βίντεο από τη YouTube.

Είναι προφανές ότι οι επισημάνσεις της ενάγουσας εταιρείας δεν είναι ανυπόστατες και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί απλώς και μόνο με την επίκληση τυχαίων μαρτύρων που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα πολυμέσα και τις μηχανές αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη να εγκαλεί η Microsoft ανταγωνιστές της για πρακτικές στις οποίες… ειδικεύεται εδώ και χρόνια. Κάτι που είναι επίσης εύκολο να αποδειχτεί. Η Κομισιόν είναι αυτή που έχει καταδικάσει επανειλημμένως τη Microsoft (2003, 2006, 2009) για αθέμιτες πρακτικές έναντι ανταγωνιστών της. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η υπόθεση «επιβολής» του λογισμικού Windows στην αγορά για την οποία έχει καταβάλει εκατομμύρια ευρώ στο πρόσφατο παρελθόν.