Εισηγμένες: Ζημίες πάνω από €3 δισ. το 2010

Ζημιές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις το 2010 έναντι κερδών κοντά στα 4 δισ. ευρώ το 2009. Τα μεγέθη της χρήσης έχουν επηρεαστεί έντονα από τις μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και παγίων, στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη MIG (1,8 δισ. ευρώ) και την Alapis (960 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικές επισφαλείς απαιτήσεις ή ζημίες προηγούμενων χρήσεων καταγράφονται στην Εμπορική, στη Γενική Τράπεζα, στην Αγροτική, στον κλάδο υγείας και στις κατασκευαστικές εταιρίες.

Ζημιές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις το 2010 έναντι κερδών κοντά στα 4 δισ. ευρώ το 2009. Τα μεγέθη της χρήσης έχουν επηρεαστεί έντονα από τις μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και παγίων, στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη MIG (1,8 δισ. ευρώ) και την Alapis (960 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικές επισφαλείς απαιτήσεις ή ζημίες προηγούμενων χρήσεων καταγράφονται στην Εμπορική, στη Γενική Τράπεζα, στην Αγροτική, στον κλάδο υγείας και στις κατασκευαστικές εταιρίες.

Γενικότερα τα μεγέθη επηρεάστηκαν από το περιορισμένο εισόδημα προς κατανάλωση από τη μείωση του 13ου μισθού, την εγχώρια ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 265 εισηγμένων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το 62% των εταιριών εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχτηκαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης, ενώ τα συνολικά μερίσματα που διένειμαν οι εισηγμένες διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Πήγασος, το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο όσον αφορά στον ρυθμό ύφεσης, έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της ελληνικής οικονομίας (-6,6%). Είναι πλέον και το χειρότερο αναφορικά με τα κέρδη, αφού σημειώθηκαν ζημίες 2,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δισ., μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δισ. ευρώ όταν δημοσιεύσουν η Ατλάντικ (9Μ, -100 εκατ. ευρώ) και η Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκατ. ευρώ).

Εφόσον προστεθεί και η έκτακτη εισφορά των 700 εκατ. ευρώ, που ενσωματώθηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010, τότε η συνολική εικόνα των 164 ζημιογόνων εταιρειών αφορά σε 6,7 δισ. ευρώ ζημίες έναντι 3,78 δισ. ευρώ κερδών των υπόλοιπων 101 εισηγμένων.

Τα περιθώρια κέρδους έχουν διαλυθεί. Οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης δουλεύουν με ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα (2,4% – 2,8%), όταν μια απόσταση ασφαλείας από την τελική γραμμή είναι της τάξεως του 8% – 10%.

Μόνο οι εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διασώσει κάπως την κατάσταση των λειτουργικών περιθωρίων (14,09%), περιορίζοντας κατά 300 περίπου μονάδες βάσης τις απώλειες από τα περυσινά τους μεγέθη.

Ενας από τους λόγους διάλυσης των περιθωρίων αφορά στην εσωτερική χρηματοδότηση των πωλήσεων που πραγματοποιούν ή είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από τη στιγμή όπου οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι μειωμένες κατά 32%, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η δυνατότητα φθηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες.

Ο κύκλος εργασιών, αν και εμφανίζεται αυξημένος κατά 4%, έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης, ο τζίρος είναι μειωμένος σε ποσοστό 2% (76,4 δισ. ευρώ), μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 – 200 μονάδες βάσης, αν συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28%, στα 7,34 εκατ. ευρώ, με εντονότερους ρυθμούς μείωσης στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου η μέση μείωση κινείται στο 60% – 80%. Η συνεισφορά των μικρών εταιριών στη συνολική παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας έχει περιοριστεί κάτω από 10%, ενδεικτικό της μεγάλης ελαστικότητας στις συνθήκες εγχώριας ζήτησης που παρουσιάζουν οι εταιρίες αυτού μεγέθους.

Ποιοι ξεχώρισαν

Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις εξής: Μυτιληναίος, Μέτκα, Frigoglass, S&B, Coca Cola, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor Οil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλια.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι επιχειρήσεις Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.
Στον αντίποδα, βρέθηκαν πολλές εταιρίες που είχαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα όπως Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Βωβός, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Αττικάτ και Forthnet, οι μεταφορές, όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, όλος ο κλάδος του real estate, των βασικών μετάλλων, της κλωστοϋφαντουργίας και των υπηρεσιών υγείας.

Προβλέψεις για το 2011

Οι μεγάλες ζημίες είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν πλέον να υφίστανται τις επιπτώσεις φορολογίας, που πλέον καλύπτει κάθε γραμμή του ισολογισμού τους: ο ΦΠΑ, η φορολογία κερδών, η ειδική έκτακτη φορολογία, η φορολογία μερισμάτων, η περαίωση κ.λπ. έχουν οδηγήσει σε στέγνωμα τους ισολογισμούς όσον αφορά στη ρευστότητα, καθώς οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας στον τομέα της ζήτησης δεν είναι τουλάχιστον ανάλογες με την πίεση των συνεχών και συστηματικών εκροών που δέχονται από το κράτος.

Οι ζημίες στην παρούσα χρονική στιγμή είναι άμυνα, είναι τρόπος συντήρησης για πολλές εταιρείες που δεν έχουν άλλα μέσα εύρεσης ρευστότητας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και απειλή για την πιστοληπτική τους ικανότητα, αφού οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αλλάξουν το ποιοτικό προφίλ των πελατών τους, επιβαρύνοντάς τους με μεγαλύτερο κόστος χρήματος.

Στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε επίπεδο εγχώριας ζήτησης. Αντιθέτως, μάλιστα. Η αύξηση των πρώτων υλών και των καυσίμων λόγω των διεθνών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την αρνητική πιστωτική επέκταση, δεν βοηθά ιδιαίτερα στη βελτίωση της ζήτησης.

Κλάδοι με μεγάλη ελαστικότητα και με υψηλό βαθμό εξάρτησης από την εγχώρια αγορά θα πρέπει να συνεχίσουν την τακτική αναμονής για δύο τουλάχιστον τρίμηνα, ευελπιστώντας σε καλή τουριστική περίοδο, το μόνο ίσως στοιχείο στο οποίο μπορεί να υπάρξει βάσιμη βελτίωση σε κοντινούς κι εξαρτώμενους κλάδους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk