Την αυτόματη επιμήκυνση κατά τρία έτη της αποπληρωμής του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα προσφύγουν στον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM), προτείνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ.

Ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013.

«Πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αυτόματης τριετούς επιμήκυνσης των χρεών των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μην εστιάσουμε στην πιθανότητα διαγραφών», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η αυτόματη τριετή επιμήκυνση θα έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για «τις χώρες που χορηγούν τη βοήθεια, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και για τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια του ESM».

Αυτή ηρύθμιση είναι «νομικά εφικτή, διαφανής και η επιμήκυνση δεν θα είναι πιστοληπτικό γεγονός με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που θα συνεπάγονταν κάτι τέτοιο», είπε και προσέθεσε πως «απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα» που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, ενισχύοντας τη «χρήσιμη προσήλωση στη σταθερότητα» της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βέμπερ απορρίπτει «την πληθώρα αξιώσεων» που προβάλλονται αυτό το διάστημα και σε αυτές ανήκουν, σύμφωνα με την άποψη του, «η αγορά ομολόγων υπερεχρεωμένων χωρών από τον ESM, η αισθητή μείωση των επιτοκίων, η παραίτηση από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων βοήθειας και η ομοφωνία των πιστωτριών χωρών σε σημαντικές αποφάσεις».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποδέχθηκε θετικά τις προτάσεις και εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στην FAZ πως είναι ανοικτό σε προτάσεις που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες του ευρώ.