Μία μοναδική ευκαιρία να αγοράσουν ή να πουλήσουν παλιά εθνικά χαρτονομίσματα της Ευρωζώνης, γραμματόσημα και τηλεκάρτες, θα έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Card Collect & Syllectica», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (2 – 3/4) στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση, η οποία λαμβάνει χώρα για 20η συνεχή χρονιά, όσοι έχουν παλιά εθνικά νομίσματα της σημερινής Ευρωζώνης, θα μπορούν να τα πουλήσουν σε γερμανική εταιρεία σχετικά κοντά στην κανονική τους αξία, μείον την προμήθεια (από 10% έως και 30%).

Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα της δωρεάν αποτίμησης των συλλεκτικών τους αντικειμένων από τους εμπόρους, που θα βρίσκονται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα κληρώνονται διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα.

Οπως επισημαίνουν οι επιτελείς της έκθεσης, ειδικά για τη δραχμή, το γαλλικό φράγκο, το γερμανικό μάρκο, την ιταλική λιρέτα, το φινλανδικό μάρκο και την ισπανική πεσέτα, το χρονικό περιθώριο ανταλλαγής τους στενεύει, καθώς εκπνέει στις αρχές του 2012 η σχετική προθεσμία – η δραχμή ανταλλάσσεται ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεση, το «παρών» θα δώσουν δεκάδες εμπορικοί οίκοι διάθεσης συλλεκτικών ειδών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας χιλιάδες συλλεκτικά αντικείμενα, όπως τηλεκάρτες και προπληρωμένες κάρτες, νομίσματα, χαρτονομίσματα και ευρωνομίσματα, παλιές καρτ ποστάλ, καρφίτσες πέτου, παράσημα και μετάλλια, ομόλογα και μετοχές κλπ.

Μάλιστα, στη φετινή έκθεση, θα είναι διαθέσιμα και τα πρώτα ευρωνομίσματα της Εσθονίας, η οποία πρόσφατα εισήλθε στο ευρώ.

Ακόμη, έντονο συλλεκτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρωνομίσματα που κυκλοφόρησαν κράτη, τα οποία δεν συμμετέχουν στο ευρώ (!), όπως ο Αγιος Μαρίνος και το Μονακό.

Το νόμισμα δεν χάνει ποτέ την αξία του

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, η χρονική συγκυρία για το «χρηματιστήριο» των συλλεκτικών νομισμάτων είναι εξαιρετική, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει, καθιστώντας πιο προσιτή την αγορά τους.

Για παράδειγμα, ένα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα (1833) πλέον κοστίζει 350- 400 ευρώ, μία ασημένια δραχμή του Γεωργίου (1873) φτάνει τα 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο της ίδιας ιστορικής περιόδου φτάνει τα 300 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χαλκονικελικά νομίσματα της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954 – 1965), τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν περί τα 1500 – 1700 ευρώ.

Πάντως, τα δύο σπανιότερα ελληνικά νομίσματα είναι το σαραντάδραχμο του 1852, που κυκλοφόρησε σε μόλις οκτώ κομμάτια και το ένα και μοναδικό πεντάδραχμο του 1846, το οποίο φυλάσσεται σε μουσείο.

Ελαφρώς πεσμένη, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα είναι και η αγορά των τηλεκαρτών, η οποία έχει έντονη συλλεκτική διάσταση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα γραμματόσημα.