Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε σταμάτησε να μου αρέσει το φαγητό στο αεροπλάνο. Νομίζω πως ήταν ακαριαία η αλλαγή. Θυμάμαι πως μικρός διασκέδαζα με τα τετράγωνα κουτάκια που σχηματίζουν αυτό το τέτρις φαγητού. Άνοιγα αμέτρητες μινιατούρες από κουτάκια αναψυκτικών και έβαζα στόχο να εντυπωσιάσω την αεροσυνοδό με το πόσο μπορώ να συμπιέζω τα σκουπίδια ώστε να μην πιάνουν χώρο. Μετά κάτι άλλαξε. Οι αεροπορικές χαμηλού κόστους έκοψαν το φαγητό και οι υπόλοιπες εταιρείες το περιόρισαν στα απολύτως απαραίτητα για επιβίωση. Έπρεπε να πάρω τα μέτρα μου:

Το ειδικό μενού είναι εκεί, αρκεί να το ζητήσετε. Χαμηλών θερμίδων, χορτοφαγικά γεύματα, χωρίς χοληστερίνη, χωρίς λακτόζη, αμέτρητες επιλογές. Αν ξεχάσετε να το ζητήσετε όταν κάνετε την κράτηση, ζητήστε το οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και δύο μέρες πριν την αναχώρηση. Το γεύμα ίσως να μην είναι πολύ καλύτερο, αλλά τουλάχιστον θα σας περιμένει μία έκπληξη!

Κωδικός τάπερ. Δεν έχω κουβαλήσει ποτέ κοκκινιστό σε αεροπλάνο, αλλά με έχουν σώσει πολλές φορές τα μπισκότα που τρυπώνουν στο σακίδιό μου κάθε φορά που ταξιδεύω με εταιρείες ύποπτης διατροφικής μεταχείρισης επιβατών.

Κανείς δεν κρατάει κακία! Αν το φαγητό είναι χειρότερο από την πρώτη σας φοιτητική προσπάθεια βραστού αυγού, απλά παρατήστε το. Δεν υπάρχει δωράκι για όποιον αδειάσει το πιάτο του, και η αεροσυνοδός δεν το μαγείρεψε με τα χεράκια της, οπότε δεν θα παρεξηγηθεί.

Λίγη μελέτη σώζει ζωές. Ανακάλυψα πριν καιρό το airlinemeals.net. Συγκεντρωμένα σχόλια και φωτογραφίες από τα γεύματα σχεδόν όλων των αεροπορικών εταιρειών του κόσμου. Το μεγαλείο του «try before you buy».

Τραπεζαρία για δεξιόχειρες. Έχω προσπαθήσει να φάω δίπλα σε αριστερόχειρα συνεπιβάτη. Απλώς δεν γίνεται, μονομαχία στο Ελ Πάσο. Η κυρία απέναντι νόμιζε ότι μαλώνουμε, ήταν έτοιμη να έρθει να μας χωρίσει.

– «Τελικά διψούσα!» Το τελευταίο καταφύγιο το ξέρουμε όλοι. Ας το παραδεχτούμε ανοιχτά. Στην πτήση σερβίρεται αλκοόλ για να πνίξουμε πείνα και πόνο των ιπτάμενων γαστρονομικών εκπλήξεων.

Το εστιατόριο που ονειρευόμαστε ίσως να υπάρχει μόνο στην πρώτη θέση.