Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε τη νήσο Λαμπεντούζα, η οποία κατακλύζεται από βορειοαφρικανούς μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από την Τυνησία.

«Το πολύ μέσα στις επόμενες εξήντα ώρες η Λαμπεντούζα θα κατοικείται και πάλι μόνο από ντόπιους» είπε ο Σ.Μπερλουσκόνι. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα εγκρίνει ειδικές φοροελαφρύνσεις για του κατοίκους, «ώστε να αποζημιωθούν για τα όσα πέρασαν».

Ο «Καβαλιέρε» ανακοίνωσε μάλιστα πως αγόρασε και ο ίδιος σπίτι στο νησί, στην τοποθεσία Κάλα Φραντσέζε, για να αποδείξει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν θα μείνουν στα χαρτιά.

Ήδη τα πρώτα πλοία που θα μεταφέρουν μετανάστες από τη Λαμπεντούζα σε καταυλισμούς προσφύγων στην ηπειρωτική Ιταλία έφτασαν στο μικρό αυτό νησί ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία. Ο κ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Τρίτης απέπλευσαν από διάφορα ιταλικά λιμάνια έξι μεγάλα εμπορικά πλοία, για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Τώρα, περιμένουμε το έβδομο» προσέθεσε.

«Η κατάσταση στο νησί θα εξομαλυνθεί» άμεσα, διαβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, λίγο πριν από την άφιξη στην Λαμπεντούζα του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν προχωρήσει σε διαδηλώσεις και κατάληψη του δημαρχείου της περιοχής, ενώ απείλησαν να μην παρέχουν εφόδια, εάν δεν φτάσουν πλοία στο σημείο.

Ο υπουργός Υγείας Φερούτσιο Φάτζιο παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται στο σταθμό του λιμενικού υπάρχουν μόνο τρεις χημικές τουαλέτες.

Από την έναρξη των ταραχών στη Μέση Ανατολή και στην Βόρειο Αφρική, στα τέλη Ιανουαρίου περίπου από 20.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα, έναντι 4.000 όλο το 2010.

Η συνύπαρξη των μεταναστών με τους 5.000 κατοίκους του νησιού είναι «απολύτως ανυπόφορη» δήλωσε η εκπρόσωπος στην Ιταλία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Λάουρα Μπολντρίνι.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα 5.000 κατοίκους να ζουν με 6.000 μετανάστες σε τέτοιες συνθήκες. Η κατάσταση είναι τεταμένη, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο» τόνισε η ίδια.

Ορισμένοι, όπως η Λάουρα Μπολντρίνι, κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα αδιέξοδο στο νησί.

«Στην αρχή, οι νέοι μετανάστες που έφταναν παρέμεναν επί 48 ώρες και μετά μεταφέρονταν άλλού. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό» τόνισε η Λ.Μπολντρίνι.

Ένας από τους υγειονομικούς επιθεωρητές που κλήθηκαν εσπευσμένα στο νησί, ο Τούλιο Πρεστιλέο, είπε ότι η Λαμπεντούζα πρέπει να «αδειάσει» αμέσως, αλλιώς η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.