Ο Ασαντ δεν τόλμησε να άρει τον στρατιωτικό νόμο

Κατώτερος των περιστάσεων αποδείχθηκε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ που δεν ήρε τον στρατιωτικό νόμο, απογοητεύοντας όσους περίμεναν ότι θα άκουγαν την εξαγγελία μεταρρυθμίσεων στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Κατώτερος των περιστάσεων αποδείχθηκε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ που δεν ήρε τον στρατιωτικό νόμο, απογοητεύοντας όσους περίμεναν ότι θα άκουγαν την εξαγγελία μεταρρυθμίσεων στο διάγγελμά του προς το έθνος.

«Συνωμότες που θέλουν να καταστρέψουν» την χώρα βρίσκονται πίσω από το κύμα της διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στο νότο, είπε ο πρόεδρος της Συρίας στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις ταραχές με τους 60 νεκρούς.

Ο Ασαντ μπήκε στο κοινοβούλιο υπό τις επευφημίες βουλευτών που φώναζαν «τις ψυχές, το αίμα μας θυσιάζουμε για εσένα Μπασάρ» και «Θεός, Συρία και Μπασάρ!»


Αφού χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες «δοκιμασία για το έθνος και για την ενότητά μας», παραδέχθηκε ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν νόμιμα αιτήματα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι βγήκαν στους δρόμους είναι συνωμότες», είπε.

Αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Ντεράα, υποστήριξε ότι τα πρόσφατα γεγονότα «απέδειξαν» την ενότητα του συριακού λαού, τονίζοντας ότι η Συρία δεν είναι απομονωμένη από τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου.

Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει «σαφείς εντολές» να μην πειράξουν τους πολίτες στις διαδηλώσεις και ότι «μια μειονότητα επιχείρησε να προκαλέσει το χάος».

Στην ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του κατηγόρησε δορυφορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ζήτησε από τους πολίτες να μην τα πιστεύουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζεται τροποποίηση του Συντάγματος και η άρση του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί από το 1963 και επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν συλλήψεις χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Ο Ασαντ απέλυσε χθες το υπουργικό συμβούλιο σε μία κίνηση κατευνασμού της λαϊκής οργής.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν τυχόν παραχωρήσεις του Ασαντ θα κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες, που άρχισαν αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εφήβους που είχαν γράψει αντικυβερνητικά συνθήματα σε τοίχους στην πόλη Νταράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.


Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk