Σε διαμάχη βρίσκονται οι παγκόσμιες δυνάμεις για το αν πρέπει να εξοπλίσουν τους αντάρτες στη Λιβύη, την ώρα που οι οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι απωθούν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών σε ορισμένα μέτωπα. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι τα υπάρχοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στις ξένες κυβερνήσεις να στείλουν οπλισμό στους αντάρτες, ενώ το ΝΑΤΟ έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ισχύει εμπάργκο στα όπλα.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία είναι επίσης αντίθετες στον εξοπλισμό των ανταρτών. Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία μήπως πέσουν σε λάθος χέρια, προειδοποιώντας ότι μερικοί από τους αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Μπροστά στην πιθανότητα να εμπλακεί το ΝΑΤΟ – που ανέλαβε σήμερα τον συντονισμό των επιχειρήσεων στη Λιβύη – σε ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο στη χώρα, οι ειδικοί προτείνουν να δοθούν στους αντάρτες αντιαρματικά όπλα και πύραυλοι προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις του Καντάφι. Το ίδιο το ΝΑΤΟ όμως είναι κατηγορητικό ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απαγορεύουν την αποστολή όπλων στη Λιβύη και ζήτησε ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας για να γίνει κάτι τέτοιο.

Μια κίνηση για να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την αποστολή όπλων κινδυνεύει να βαθύνει το χάσμα ανάμεσα σε ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και ανάμεσα στη Συμμαχία και εξωτερικούς εταίρους, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος ή η Αφρικανική Ενωση. «Ειλικρινά, το ΝΑΤΟ ούτε καν σκέφτεται να κάνει κάτι εκτός και αν εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ», δήλωσε εκπρόσωπός της Συμμαχίας.