Η Μέρκελ χάνει ποσοστά λόγω της Φουκουσίμα

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα ρίχνει τη δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του οργανισμού Forsa για το περιοδικό Stern. Η δημοτικότητα της κυρίας Μέρκελ έπεσε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 55%

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα ρίχνει τη δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του οργανισμού Forsa για το περιοδικό Stern.

Η δημοτικότητα της κυρίας Μέρκελ έπεσε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 55% και υπολείπεται πλέον κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τη δημοτικότητα του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.

Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η καγκελάριος ερχόταν δεύτερη σε δημοτικότητα μετά τον Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, τον πρώην υπουργό Αμυνας που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα εξαιτίας του σκανδάλου λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση στη δημοτικότητα της καγκελαρίου οφείλεται στη στροφή που έκανε μετά το σεισμό και το τσουμάνι που έπληξε την Ιαπωνία. Ενώ είναι μεγάλη υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας και της παράτασης της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών σταθμών, υποχρεώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις να δώσει εντολή για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία και δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η απόφαση, λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές στη χώρα, εξόργισε μέλη του κόμματός της και έδωσε έδαφος στα κόμματα της αντιπολίτευσης να την κατηγορήσουν ότι θυσιάζει εδραιωμένες πεποιθήσεις της για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η στροφή της ως προς την πυρηνική πολιτική φαίνεται ότι βάρυνε στην υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατιών (CDU) στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, όπου το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε από τον συνασπισμό των Πρασίνων και του SPD στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαρτίου.

Αλλη δημοσκόπηση δείχνει άνοδο των Πρασίνων στο 21% της πρόθεσης ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το CDU παραμένει σταθερό στο 33%, ενώ το SPD εξασφαλίζει το 25% της πρόθεσης ψήφου.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk