Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αναβαθμίσει και τους 55 πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας, αναγνωρίζοντας εμμέσως με αυτό τον τρόπο ότι οι κανόνες ασφαλείας πριν από το σεισμό και το τσουνάμι δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση να παροπλιστούν οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού της Φουκουσίμα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Tepco (διαχειρίστριας του σταθμού) Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Φουκουσίμα, αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων.

«Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης», ανέφερε.

Ο Κατσουμάτα ετέθη επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όταν ο προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλή αρτηριακή πίεση. Λίγες ώρες αργότερα μίλησε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους.