Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον εκλεγμένο και αναγνωρισμένο από τη Δύση πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, έφτασαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα της χώρας, το Γιαμουσούκρο, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους της περιοχής και στρατιωτικές πηγές.

Πηγές από το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, ανέφεραν ότι στην πόλη διεξάγονται σφοδρές μάχες. Πάντως αργότερα μέσα στην ημέρα οι δυνάμεις του Ουαταρά ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Άλλοι μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά κατέλαβαν δύο πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα και μάλιστα χωρίς πολύ μεγάλη αντίσταση ενώ έχουν φτάσει σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Σαν Πέντρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά της χώρας, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο, το βασικό πλουτοπαραγωγικό προϊόν της χώρας.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, κινούνται πλέον προς τα νότια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Την Τετάρτη, μέλη της νεολαίας του Γκμπαγκμπό άνοιξαν πυρ σε συνοικία της παλιάς πρωτεύουσας, Αμπιτζάν, που ελέγχει ο Ουαταρά, σκοτώνοντας επτά άτομα. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναζητούν καταφύγιο σε εκκλησιαστικά ιδρύματα ή σε δημόσια κτίρια για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ασκεί πιέσεις προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση την Τετάρτη ή την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα με το οποίο ζητείται να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Γκμπαγκμπό, της συζύγου του και άλλων τριών ατόμων του στενού περιβάλλοντός του.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό, όμως ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, διατηρούν επιφυλάξεις για την επέκταση των κυρώσεων αυτών από τον ΟΗΕ.

Η χώρα μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έχει διαχαστεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ουαταρά και του Γκμπαγκμπό. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν βίαια τις εστίες τους ενώ οι νεκροί από τις συνεχείς ταραχές φτάνουν τους 462. Διεθνείς οργανισμοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα είναι πολύ κοντά σε έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο.