Στα… πόδια των παικτών της Εθνικής είναι η πρόκριση στα τελικά του Euro 2012, όπως τόνισε ο Γιώργος Καραγκούνης σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ανέφερε πως το «όπλο» της ομάδας είναι η άμυνα, ενώ μίλησε και για το ρόλο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Novasport fm 94.6:

Για το ματς με την Πολωνία:
«Αν δούμε το ρόστερ των Πολωνών. οι παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό είναι πιο πολλοί και από τους δικούς μας. Πήγαμε για 15 λεπτά καλά και είχαμε κάποιες ευκαιρίες να βάλουμε κάποιο γκολ, δεν τα καταφέραμε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είχαμε και πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα. Απέναντί μας είχαμε και μια πολύ καλή ομάδα με παίκτες όπως ο Λεβαντόφσκι που παίζει στη Ντόρτμουντ. Το βασικό είναι ότι πήρα πολλά παιδιά χρόνο συμμετοχής και κρατήσαμε το αήττητο. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι παίξαμε σε ουδέτερο γήπεδο, αφού δεν έχει έδρα Εθνική».


Για το μηδέν στην άμυνα:
«Η αμυντική διάθεση όλης της ομάδας μετράει, όχι η αμυντική γραμμή. Όλοι κοιτάμε να μην δεχθούμε γκολ και ξέρουμε πως θα αμυνθούμε. Αυτό μετράει για να πάρεις νίκες, αποτελέσματα και σημαντικές προκρίσεις. Στα εννέα τελευταία ματς έχουμε φάει τρία γκολ και το ένα το βάλαμε μόνοι μας, κάτι το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο. Αυτό μας έχει δώσει την πρωτιά στον όμιλο και το αήττητο μέχρι τώρα. Πάνω σε αυτό θέλουμε να χτίσουμε και κάποια πράγματα στον επιθετικό τομέα, ώστε να βάζουμε κάποια γκολ και να μην παίρνουμε αγχωτικές νίκες. Έχουν μπει πολλά παιδιά, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και δεν γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη».


Για τις πολλές ατομικές ενέργειες μερικών παικτών:
«Τα παιδιά θα αποκτήσουν εμπειρίες και μέσα από τα παιχνίδια θα καταλάβουν ότι θα πρέπει να γίνεσαι πιο ομαδικός. Σε αυτές της ηλικίες θέλουν τα κάνουν όλα, να κάνουν και το κάτι παραπάνω, αλλά αυτά με το χρόνο θα διορθωθούν όλα. Χρειάζεται το ομαδικό πνεύμα που δείχνει όλη η ομάδα».


Για τη χαμηλή επιθετική παραγωγικότητα:
«Σίγουρα θέλουμε να βελτιωθούμε στην επίθεση. Χρειαζόμαστε το γκολ, αλλά για να είμαστε και ρεαλιστές μην περιμένουμε και πολλά πράγματα. Εκπροσωπούμε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο και πρωτάθλημα που είναι από τα πιο μέτρια στην Ευρώπη. Ας δούμε τι γίνεται γύρω μας. Μεγάλες ομάδες έχουν παίκτες Βραζιλιάνους, Γκανέζους και λοιπά, ενώ εμείς έχουμε Έλληνες. Να το σημειώσουμε αυτό. Βλέπουμε συνέχεια κριτικές και δεν είναι σωστό. Μπορεί να πάμε στο Ισραήλ και να κερδίσουμε πιο εύκολα. Όπως πήραμε την ισοπαλία μέσα στην Κροατία».


Για την εικόνα του ομίλου:
«Η ισοπαλία στο Ισραήλ –Γεωργία ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν θέλαμε νίκη της Γεωργίας, ώστε να παραμείνουμε στην κορυφή. Είμαστε πρώτοι στον όμιλο και όπως έχω πει το να σε κυνηγάνε είναι πιο εύκολο από το να κυνηγάς. Όπως ήταν δύσκολο για εμάς να περάσουμε στην πρώτη θέση, το ίδιο θα είναι και για τους αντίπαλούς μας. Όταν πάει η Εθνική για δύο αποτελέσματα, παίρνουμε συνήθως το καλύτερο. Όταν περιμένουμε τον αντίπαλο, παίζουμε καλύτερα. Βρίσκουμε χώρους και απειλούμε πιο εύκολα. Όλα είναι στο χέρι μας. Η Κροατία είναι η πιο ποιοτική ομάδα και λογικό είναι να είναι και φαβορί για την πρωτιά».


Για την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2012:
«Πάμε ματς με ματς. Δεν κοιτάμε μακριά. Το επόμενο είναι στις 4 Ιουνίου, μια δύσκολη ημερομηνία, με τη Μάλτα. Αυτό έχουμε στο νου μας. Να θυμίσω, ότι στη Μάλτα έχουμε κερδίσει μόλις δύο φορές στους 4 αγώνες που έχουμε παίξει».


Για το ποιον θεωρεί μεγαλύτερο αντίπαλο:
«Όλες τις ομάδες. Αυτές τη στιγμή η Γεωργία και τι Ισραήλ έχουν μπει πολύ γερά στο κόλπο της πρόκρισης. Βέβαια φαβορί είναι η Κροατία, που είναι και η πιο επικίνδυνη ομάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς σε πλεονεκτική θέση. Από τη στιγμή που δεν μας κέρδισε στην έδρα της, έχει να γίνει μάχη μέχρι το τέλος. Εμείς πρέπει να είμαστε όλοι ετοιμοπόλεμοι, αφού δεν έχουμε και πάρα πολλές επιλογές. Αν γίνει αυτό μπορούμε να τα πετύχουμε όλα».


Για τη θέση του αμυντικού χαφ που τον χρησιμοποιεί ο Σάντος:
«Μ’ αρέσει αυτή η θέση και πιο νέος που έπαιζα πιο μπροστά γύριζα και παίζω πίσω. Έχουμε νέους και βιρτουόζους μπροστά να κάνουν τα “δικά” τους, αρκεί να μην το παρακάνουν. Οι υπόλοιποι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά πίσω».