Υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Με σύγκλιση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων υπερψηφίστηκε την Τετάρτη και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Αν και το ισχύον Σύνταγμα υπερισχύει αναφορικά με τις δύο βουλευτικές συνόδους, μετά την πάροδο των οποίων, αδυνατεί η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού, ή διατελέσαντος υπουργού, όλες οι πτέρυγες αποδέχθηκαν «ως συμβολική και απηχούσα το γενικό αίσθημα που υπάρχει αυτή την εποχή» τη διάταξη με την οποία ακυρώνεται η ειδική βραχυχρόνια παραγραφή που ίσχυε για τους υπουργούς και ισχύει αυτή που ορίζεται από τον Ποινικό Κώδικα για όλους τους πολίτες.

Δεδομένης μάλιστα της πίεσης από τις αναφορές για νέα σκάνδαλα και μίζες, τα κόμματα επανήλθαν σε παλαιότερες προτάσεις τους ή κατέθεσαν και νέες για τροποποιήσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι θα πρέπει να επέλθει «κάθαρση του πολιτικού κόσμου, από όσους έχουν δώσει λαβή, αναφορικά με ζητήματα ηθικής της πολιτικής ή επιλήψιμης διαχείρισης των αξιωμάτων τους που οδήγησε σε αθέμιτο πλουτισμό» και επανέλαβε την πρόταση του κ. Αντ. αμαρά για αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών από το 1974.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γιουματζίδης, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωίδης και Όλγα ΡεντάρηΤέντε κατέθεσαν υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με το οποίο επεκτείνουν τα προς έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης πρόσωπα, προσθέτοντας και όλους τους διατελέσαντες βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προέδρους και διοικητές οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου κατά, τουλάχιστον, την τελευταία εικοσαετία.

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως ενώ όλοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή, δεν είναι του παρόντος, αλλά του νέου νόμου που θα έλθει και θα αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, ενώ η πολιτική βούληση είναι να μην έχουν στη σχετική επιτροπή ελέγχου πλειοψηφία οι βουλευτές.

Κατά τα άλλα ο υπουργός υπενθύμισε ότι για όλα τα άλλα πρόσωπα πλην των βουλευτών, ο έλεγχος έχει περιέλθει με πρόσφατο νομοσχέδιο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk