Την προσωπική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και το στενό καθημερινό «μαρκάρισμα» επιλέγει πλέον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς.

Στον απόηχο των θεωριών συνωμοσίας από πλευράς Ν.Δ. και τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κέντρα που προκρίνουν εξωθεσμικές λύσεις, ο κ. Σαμαράς κινείται πιο έντονα στη γραμμή της μετωπικής του αναμέτρησης με τον Πρωθυπουργό.

Στόχος του πλέον είναι ο κ. Παπανδρέου και υπό αυτή την παραδοχή, η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και ενδέχεται να λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός».

Μια πρώτη εικόνα της νέας τακτικής του κ. Σαμαρά αναμένεται να αναδειχθεί το πρωί της προσεχούς Παρασκευή με την επίκαιρη ερώτηση, την πρώτη του μετά από 16 μήνες στην προεδρία του κόμματος, προς τον Πρωθυπουργό.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος έχει τονίσει σε μια πρόσφατη συζήτηση με τους συνεργάτες του, στον «πρωινό καφέ», ότι με βάσει τα πολιτικά δεδομένα και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο Πρωθυπουργός αρχίζει να ανατρέπεται.

Στόχος η ενίσχυση
της αξιοπιστίας

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠαΣοΚ, τα οποία όπως λέει, αυξάνονται καθημερινά, θεωρεί ότι θα του δώσει πολιτικό αέρα.

Κυρίως, ο κ. Σαμαράς εκτιμά, ότι θα έχει σύντομα την ευκαιρία να ανατραπεί η δημοσκοπική διαφορά και να αρχίσει να κλείνει ραγδαία και η ψαλίδα της δημοφιλίας υπέρ του ίδιου και της Ν.Δ.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Άλλα στελέχη, ταυτόχρονα σημειώνουν πως πρέπει και η Ν.Δ. να αρχίσει να πείθει τους πολίτες πως «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος».

Άλλοι τονίζουν ότι κυρίως πρέπει να εμπεδώσει το αίσθημα, ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Πως θα επιτευχθεί αυτό; «Αυτό θα γίνει με το Ζάππειο ΙΙ, όπου θα παρουσιαστεί η επικαιροποίηση της πρότασης της Ν.Δ.» λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά που υπογραμμίζουν με έμφαση, ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί και η αξιοπιστία του και η πρωθυπουργική του εικόνα.

Όξυνση της κριτικής

Ως εκ τούτου, ο αντιπολιτευτικός λόγος της Ν.Δ. θα γίνει οξύτερος και αυτό φάνηκε και από την κίνησή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων, αλλά και η επίκαιρη ερώτηση με σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.

Επίσης, θα αρχίσει επί της ουσίας και η προγραμματική αντιπολίτευση, κάτι που θα φανεί πιο έντονα μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ. για την οικονομία στο Ζάππειο.

Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠαΣοΚ και είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπός της κ. Ι. Μιχελάκης, είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα για την οικονομία και δεν δίνει τα πραγματικά στοιχεία.


Με όπλο τις
δηλώσεις υπουργών

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν ότι η κριτική του κόμματος επιβεβαιώνεται από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης και επικαλούνται τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδο και την προτροπή του να πει την αλήθεια η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.

«Τι είναι αυτό που ξέρει ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, δεν το λένε στους πολίτες και το κρύβουν; Ποια είναι η αλήθεια που δεν λένε;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης και μίλησε για πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που μιλά για κυβέρνηση «σκορποχώρι», θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις διαφορετικές γραμμές εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, η Ν.Δ. προετοιμάζει μια λίστα με ανακολουθίες υπουργών και θα θυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών, όπως λένε χαρακτηριστικά από το επικοινωνιακό επιτελείο.

Συχνή παρουσία
στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που εγκαινιάζει, πλέον θα βρίσκεται πολύ συχνά στη Βουλή, αποφεύγοντας την πολύωρη παραμονή στο γραφείο του στη Λεωφόρο Συγγρού.

Παράλληλα θα κάνει και συχνές παρεμβάσεις σε κομβικής σημασίας νομοσχέδια, αλλά και σε επερωτήσεις που κρίνει σκόπιμο, όπως είχε κάνει προ μηνός για τα αγροτικά ζητήματα.

Είναι ενδεικτικό, ότι χθες, επέλεξε να γίνει σύσκεψη για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με τους τομεάρχες, κκ. Κυρ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη και Στ. Καλογιάννη στο γραφείο του στη Βουλή.

Αμέσως, μετά κατευθύνθηκε στο καφενείο της Βουλής και θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει καλό κλίμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. κάθισε για καφέ, προσελκύοντας κοντά του μεγάλο αριθμό «γαλάζιων» βουλευτών.

Η κίνησή του αυτή ήταν ενδεικτική της προσπάθειας που θα καταβάλλει το επόμενο διάστημα να δείξει, ότι η ηγεσία της Ν.Δ. είναι κοντά στους βουλευτές και δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Αυτό θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουν οι βουλευτές την ευκαιρία να τα λένε σε χαλαρό κλίμα μαζί του.