Στον εισαγγελέα υπόθεση προμηθειών του 9,84

Με βαριά τη σκιά από τη συνεχιζόμενη κατάληψη των συμβασιούχων στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, προκάλεσε αίσθηση η είδηση ότι η πρώτη μηνυτήρια αναφορά του δήμου Αθηναίων στον εισαγγελέα είναι γεγονός. Κι αυτό τρεις μήνες μετά την επίσημη ανάληψη της θέσης του δημάρχου Αθηναίων από τον κ. Γ. Καμίνη και τις επίμονες αναφορές του σε συνεχείς ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.

Η υπόθεση αφορά παραποίηση εγγράφων με επίκεντρο ζητήματα προμηθειών στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» και ήδη με εντολή της προέδρου του ΔΣ του σταθμού κυρίας Ρέας Γαλανάκη κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Ακόμα αναζητείται το εύρος της υπόθεσης και το ενδεχόμενο να υποκρύπτει σκοτεινά σημεία.

Όπως έλεγαν από το επιτελείο του κ. Γ. Καμίνη, το 2010 επί του συνόλου περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού του σταθμού, τα 9,5 εκατομμύρια αφορούσαν έξοδα μισθοδοσίας ενώ ασάφεια υπάρχει για τα υπόλοιπα 2,8 εκ. ευρώ που εγγράφονται ως λοιπά έξοδα και 5 εκ. ευρώ που αφορούν εκδηλώσεις και εορτές (Χριστουγέννων) κ.ά.

Το… κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πριν από δυο εβδομάδες, όταν εντοπίστηκε ότι στο αρχείο των προμηθειών του σταθμού όλα τα πρακτικά της επιτροπής προμηθειών από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν ανυπόγραφα. Ξεκίνησε ενδελεχής έρευνα.

Οι υπάλληλοι οι οποίοι προεβλέπετο να έχουν υπογράψει τα πρακτικά, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, είπαν ότι τον Ιανουάριο υψηλά ιστάμενο στέλεχος τούς είχε ενημερώσει ότι είχε πάρει τα αρχεία από τον σταθμό στο σπίτι του γιατί υπήρχαν λάθη , τα οποία , κατά δήλωσή τους, ο ίδιος τους είπε ότι θα τα διορθώσει.

Μάλιστα οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι στα μέσα Ιανουαρίου κλήθηκαν από το υψηλόβαθμο στέλεχος να υπογράψουν νέα πρακτικά ενώ πρόσθεσαν ότι , όπως τους είπε ο ίδιος, τα προηγούμενα, τα πρωτότυπα, τα είχε καταστρέψει. Ωστόσο, οι υπάλληλοι ζήτησαν τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του σταθμού. Νομικός σύμβουλος τους προέτρεψε να μην υπογράψουν, όπως και έκαναν.

Η έρευνα, που έγινε, έφερε στο φως μόνο ένα αντίγραφο πρωτότυπου πρακτικού στο οποίο διαπιστώθηκαν διαφορές στις χρονολογίες και στη σύνθεση της επιτροπής. Συγκεκριμένα το αυθεντικό πρακτικό είχε συνταχθεί στις 17/12/2009 ενώ το νέο έφερε ως ημερομηνία τις 11.12.2009 (το ΔΣ είχε συνεδριάσει για την επικύρωση της σχετικής απόφασης στις 15.12.2009).

Η διοίκηση του σταθμού ζήτησε την επιστροφή των πρωτοτύπων πρακτικών της Επιτροπής Προμηθειών από το στέλεχος που εμπλέκεται και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε από τους υπαλλήλους να ενημερώσουν εγγράφως για όσα γνώριζαν. Τώρα η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύγκρουση στο Δημοτικό συμβούλιο

Ο κ. Καμίνης περιέγραψε την υπόθεση, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε, την Τρίτη το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84». Το κλίμα ήταν φορτισμένο από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που απείχε, καταγγελλοντας την τακτική του δημάρχου να μην δέχεται να γίνει συνεδρίαση στο δημαρχείο, όσο συνεχίζεται η κατάληψη των συμβασιούχων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επιτέθηκε στον κ. Ν. Κακλαμάνη – απουσίαζε από την αίθουσα, όπως και όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής του- για τη στάση του όλη αυτή την περίοδο της κατάληψης του δημαρχείου. «Ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης και η παράταξή του έχουν λάμψει μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο είτε διά της απουσίας τους είτε, όποτε συμμετέχουν, ψηφίζοντας λευκό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Η παράταξη που βούλιαξε τον Δήμο και διαιώνισε το ζήτημα των συμβασιούχων ας απαντήσει επιτέλους με σαφήνεια: στηρίζει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου; Ναι ή όχι; », υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Επίσης, ήταν αιχμηρός απέναντι στις υπόλοιπες παρατάξεις τις υπόλοιπες παρατάξεις τις οποίες κάλεσε «να καταλάβουν γρήγορα ότι στο δημοτικό συμβούλιο μας περιμένει δουλειά σκληρή. Και να επιστρέψουν στις συνεδριάσεις. Μέχρι τότε οι οπαδοί της αδράνειας ας κρατήσουν για τον εαυτό τους τις ύβρεις και τις ειρωνείες που μας απηύθυναν».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι και ο κ. Γ. Αμυράς ο οποίος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος παράταξης της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στη συνεδρίαση τελικά αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Αυτό έγινε ύστερα από την καταγγελία στην οποία προέβη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στ. Λάμπρου ότι η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο χώρο της συνεδρίασης του αντιπροέδρου της Ένωσης Γονέων του 4ου Διαμερίσματος.

«Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή και το προεδρείο να ελέγξουν τη βασιμότητα της καταγγελίας και να μας ενημερώσουν για τους λόγους απαγόρευσης δεδομένου ότι αυτή αντίκειται στην αρχή της Δημοσιότητας των συνεδριάσεων και της απρόσκοπτης παρουσίας των δημοτών. Μετά την απάντηση που λάβαμε ότι «απειλείτο η δημοκρατική νομιμότητα» από την παρουσία ενός γονέα που ενδιαφερόταν να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα» είχε ζητήσει «την απόσυρση των ΜΑΤ από τον προαύλιο χώρο του ραδιοσταθμού και την απελευθέρωση της εισόδου του κτιρίου όπου γινόταν η συνεδρίαση», αλλά , όπως σημειώνει ο ίδιος, το αίτημα απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk