Εισήγηση για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών

Τροπολογία με την οποία εισηγούνται «την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στον Τύπο», κατέθεσαν στην Βουλή 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ

Τροπολογία με την οποία εισηγούνται «την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στον Τύπο», κατέθεσαν στην Βουλή 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ (με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Γ. Χαραλαμπόπουλο), προτείνοντας η εμπορική δημοσιότητα, η οποία είναι απαραίτητη για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης των συναλλασσομένων, να γίνεται μέσω της καταχώρησης των ισολογισμών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «αναχρονιστική στην εποχή του διαδικτύου, αλλά και δαπανηρή» την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο «δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η οποία έχει πλήξει τις επιχειρήσεις», οι οποίες αναγκάζονται να καταβάλλουν 1.500 με 5.000 ευρώ ετησίως.

Αναφερθείς στο θέμα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μελετά το θέμα και θα φέρει μια υπεύθυνη ρύθμιση που θα αφορά όλες τις δημοσιεύσεις και όχι μόνο τους ισολογισμούς», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ενταχθεί η επίμαχη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την προστασία του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι «θέλει μια σοβαρή και πλήρη μελέτη και αντιμετώπιση το θέμα».

Εν τω μεταξύ, βολές κατά των τραπεζών και των «τεράστιων ευθυνών τους για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα», εκτοξεύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οκτώ βουλευτές του ΠαΣοΚ (με επικεφαλής την κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου), καταμαρτυρώντας τους ότι «άλλοτε ανεξέλεγκτα χρηματοδότησαν με θαλασσοδάνεια άσκοπα, ανερμάτιστα και οικονομικά ανόητα καταναλωτικούς και σπάταλους στόχους, χωρίς νόημα και γυρισμό και άλλοτε ήταν πολύ φειδωλές, σφιχτές ή και αρνητικές στην χρηματοδότηση της πραγματικής και παραγωγικής οικονομίας».

Όπως αναφέρουν «έτσι αποδείχθηκαν ανελέητες με την τοκογλυφική τους πολιτική, τα πανωτόκια και τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους που επέβαλαν στους δανειζόμενους και ανήμπορους να αντιδράσουν καταναλωτές, με την Τράπεζα της Ελλάδος απλώς παρούσα, ανήμπορη και ανίκανη να παρέμβει ελεγκτικά και ουσιαστικά συνένοχη σε αυτή την τακτική». Κατηγορούν δε τις τράπεζες ότι «φυλάσσουν τα χρήματα που παίρνουν από την πολιτεία στην άκρη ΄΄για ώρα δικής τους ανάγκης΄΄ ενώ ΄΄στεγνώνει΄΄ η αγορά, δεν υπάρχει ρευστότητα και ασφυκτιά η κοινωνία». Και καλούν την κυβέρνηση «να απαλλαγεί από τα σύνδρομα και τις φοβίες των τραπεζιτών», ζητώντας να παρέμβει «άμεσα και καταλυτικά έτσι ώστε ή να αναγκαστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά».

Ερωτούν χαρακτηριστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου «εάν η πολιτεία μέσα σε δυο μόλις χρόνια χρηματοδοτεί τις τράπεζες, ιδίως τις ιδιωτικές, με ζεστό χρήμα και εγγυήσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες, εκτός από το να πλουτίζουν και να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες;». Ζητούν εξάλλου εξηγήσεις για την «αθρόα ανάληψη και φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό» και ζητούν να μάθουν ποια συμμετοχή έχουν με ίδια κεφάλαια οι τράπεζες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk