Ο μηχανισμός, η χρεοκοπία και ο αυτοσχεδιασμός

Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή, εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών, εκτίμησε μετά την Standard & Poor’s και ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Στην περίπτωση μελλοντικών διασώσεων εξάλλου, οι ιδιώτες ομολογιούχοι ίσως υποστούν ζημίες, αφού οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης θα διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις χρέους μετά το 2013. Επιπλέον, οι πιθανές ζημίες των ιδιωτών ομολογιούχων θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες εάν τα χρέη τους θεωρηθούν υποδεέστερα από όσα θα κατέχουν μέσω του ESM τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί.

Ο μηχανισμός, η χρεοκοπία και ο αυτοσχεδιασμός | tovima.gr

Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή, εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών, εκτίμησε μετά την Standard & Poor’s και ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Στην περίπτωση μελλοντικών διασώσεων εξάλλου, οι ιδιώτες ομολογιούχοι ίσως υποστούν ζημίες, αφού οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης θα διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις χρέους μετά το 2013. Επιπλέον, οι πιθανές ζημίες των ιδιωτών ομολογιούχων θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες εάν τα χρέη τους θεωρηθούν υποδεέστερα από όσα θα κατέχουν μέσω του ESM τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί.

Όπως προβλέπεται, πριν από τη χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης απαιτείται ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Έτσι εάν υπάρχει πιθανότητα εξυγίανσης τους, τότε δίδονται τα δάνεια, εάν όχι, τότε οι ιδιώτες – πιστωτές ομολόγων πρέπει να αποδεχθούν μερικές ή και τις πλήρεις απώλειες των αξιώσεών τους.

Για τους αναλυτές, η απόδοση καθεστώτος προτιμητέου δανειστή στις κυβερνήσεις θα μειώσει το κόστος που θα έχουν οι μελλοντικές διασώσεις στις οικονομίες, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από τις αδύναμες χώρες στις ισχυρότερες, ενώ ορισμένοι επενδυτές διαμηνύουν ήδη ότι δεν θα αγοράζουν πλέον χρέη των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μέρος της αγοράς πάντως υποστηρίζει πως ο νέος μηχανισμός δεν είναι η βασική αιτία εξαιτίας της οποίας ενδεχομένως θα αναγκαστούν κάποιες χώρες της περιφέρειας να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Η Ελλάδα έλεγε ψέματα, υποστηρίζουν, για την οικονομική της κατάσταση και άφησε το χρέος της να διογκωθεί. Η Ιρλανδία έκανε λάστιχο τον προϋπολογισμό της για να προστατέψει το παρασιτικό της τραπεζικό σύστημα. Η Πορτογαλία άφησε την ανταγωνιστικότητά της να βαλτώσει και την κυβέρνησή της να καταρρεύσει.

Αν και η αναδιάρθρωση των χρεών δεν είναι βέβαιη, όπως υποστηρίζεται ευρέως στην αγορά, το θέμα είναι πως ούτως ή άλλως, το αν χρεοκοπήσει ή όχι π.χ. η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι μία πολιτική απόφαση.

Έτσι, εάν οι Ευρωπαίοι κρίνουν το 2013 ότι το κόστος μίας χρεοκοπίας εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό, τότε πιθανώς να συνεχίσουν, όπως αναφέρεται, να αυτοσχεδιάζουν. Αυτό σημαίνει όμως πως οι προσπάθειες στο εσωτερικό μέτωπο θα πρέπει μάλλον να ενταθούν, καθώς οι ισορροπίες και οι αυτοσχεδιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι πάντα ευνοϊκή για την χώρας μας…
mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk