ΒΗΜΑτοδότης

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο κ. Αν. Λοβέρδος μίλησε για τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία. Αμέσως παρενέβη η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και, παραβαίνοντας τον κανόνα που απαγορεύει στους υφυπουργούς να ομιλούν στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, είπε χαμηλόφωνα στον κ. Γ. Παπανδρέου: «Και εμείς συγχωνεύσαμε 2000 σχολεία και είχαμε πολλές αντιδράσεις».

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο κ. Αν. Λοβέρδος μίλησε για τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία. Αμέσως παρενέβη η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και, παραβαίνοντας τον κανόνα που απαγορεύει στους υφυπουργούς να ομιλούν στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, είπε χαμηλόφωνα στον κ. Γ. Παπανδρέου: «Και εμείς συγχωνεύσαμε 2000 σχολεία και είχαμε πολλές αντιδράσεις». Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε και με το παραπάνω. Πράγματι βλέπουμε το παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας, είπε και κατέληξε στην προτροπή ότι όλοι χρειάζονται τη στήριξη αλλήλων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αμήν.

**

Έφθασε στις 4 το πρωί χθες από το Λονδίνο και αναχώρησε λίγες ώρες αργότερα για το Καστελόριζο ο κ. Δ. Δρούτσας. Ο λόγος δεν ήταν κάποια προκλητική ενέργεια του Ναυτικού της γείτονος, αλλά μια εκδήλωση δενδροφύτευσης που οργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Δήμο του νησιού και το ελληνο-αμερικανικό ίδρυμα «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα». Προφανώς ο υπουργός Εξωτερικών έχει θυμώσει με όσους (εντός και εκτός Ελλάδος) υπονοούν ότι το Καστελόριζο δεν είναι … απολύτως ελληνική γη. Γι’ αυτό ακριβώς αξιοποίησε την ευκαιρία της δενδροφύτευσης για να πει: «Το μήνυμά μας προς όλους, εκτός, αλλά και εντός των συνόρων μας είναι σαφές και ξεκάθαρο: Το Καστελόριζο είναι ελληνική γη όπως η Αθήνα, η Θράκη, η Μακεδονία, η Μάνη, η Κρήτη και όποιος υπονοήσει κάτι άλλο δεν έχει καμία τύχη».

Ποιοι είναι όμως οι εντός των συνόρων μας που μπορεί να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο; Ο κ. Δρούτσας δεν ξεκαθάρισε. Οι γνωρίζοντες την σκέψη του υπουργού πάντως είναι βέβαιοι ότι εννοεί όσους παίρνουν στα σοβαρά τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά και ο ίδιος πήρε αυτές τις προκλήσεις στα σοβαρά διότι διαφορετικά δεν θα έκανε αυτή τη συμβολική χειρονομία. Ωστόσο η δενδροφύτευση δεν πέτυχε το στόχο της αφού ο καλός φίλος του υπουργού τούρκος υπουργός Εξωτερικού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έχει αμφισβητήσει με τις δηλώσεις της την ελληνικότητα της γης, αλλά της θάλασσας γύρω από το νησί. Κανονικά λοιπόν η δενδροφύτευση θα έπρεπε να γίνει στον βυθό γύρω από το νησί με στόχο την συμβολική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

**

Δεν θα έλεγα ότι είναι ανέφελες οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΛΛΣΤΑΤ. Συνεργάτης μου με διαβεβαιώνει ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε τίποτα για την νέα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και ότι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «η σχετική διαρροή δεν προήλθε από εμάς». Φωτογραφίζεται λοιπόν η Στατιστική Υπηρεσία ότι «έδωσε» την εκτίμηση πως το ποσοστό του ελλείμματος είναι πάνω από 10%, δηλαδή στο ύψος που βρισκόταν όταν ανέλαβε το ΠαΣοΚ την εξουσία το 2009 (προτού προστεθούν δαπάνες που έως τότε δεν υπολογίζονταν στο έλλειμμα). Κοντολογίς, το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το ποσοστό, αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις και διαμηνύει ότι καλά θα κάνει η ΕΛΛΣΤΑΤ να λειτουργεί θεσμικά και να αφήσει τις «διαρροές» για εκείνους που ξέρουν να τις κάνουν καλύτερα.

**

Συνεργάτης μου με αδυναμία στα κατοικίδια δυσαρεστήθηκε όταν ανακάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε ετήσια πίστωση 5.610 ευρώ για τη διατροφή των σκύλων ανιχνευτών του Τελωνείου στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόκειται για 15,36 ευρώ την ημέρα, ποσό εξαιρετικά χαμηλό, που υποδηλώνει ότι η τροφή ενδέχεται να μην είναι βέλτιστης ποιότητας. Μήπως οφείλει να διπλασιάσει το κονδύλι ο κ. Φ. Σαχινίδης;

**

Sex Slaves στο ΥΠΕΞ και μάλιστα υπό την αιγίδα της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Σπ. Κουβέλης προέβαλλε χθες για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα (αυτή τη φορά στο ευρύ κοινό) την ταινία Sex Slaves στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ. Η ταινία δεν είναι ψυχαγωγική. Πρόκειται για καναδικό ντοκιμαντέρ για το ζήτημα της εκμετάλλευσης γυναικών που σκοπό έχει να προβληματίσει μέσα από τη περιγραφή των προσπαθειών ενός ουκρανού άνδρα να σώσει τη γυναίκα του που έχει πέσει θύμα εμπορίας. Στην προβολή παρέστη η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κυρία Renata Wielgosz και η σκηνοθέτης κυρία Ric Bienstock. Το ζήτημα είναι όμως ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2005 και ο «προβληματισμός» χρειάστηκε έξι χρόνια για να φτάσει στην Αθήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk