«Κιβωτός.gr» λέγεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης και αποτελείται από έξι σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια που θα προβάλλονται από την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Τι κοινό έχουν η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η μαστίχα Χίου, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, η φυσική δόμηση COB, το κέντρο προσφύγων Λαυρίου και οι δρομείς της πόλης; Τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους θέματα διατρέχει ο κοινός άξονας της συστράτευσης σε μια ενδιαφέρουσα συλλογική προσπάθεια. «Τι θα βάζαμε σε μια σύγχρονη Κιβωτό; Αυτό αναρωτηθήκαμε», είπε στο tovima.gr o παραγωγός της σειράς Δημήτρης Μπακάλμπασης: «Πρόθεσή μας ήταν να εντοπίσουμε σπίθες καινοτόμου συλλογικής δραστηριότητας σε διαφορετικά σημεία της χώρας, να αναδείξουμε ένα αισιόδοξο πρόσωπο της Ελλάδας. Γυρίσαμε όλη τη χώρα αναζητώντας συλλογικές ή ατομικές πρωτοβουλίες που μας κάνουν περήφανους, που μας κάνουν να βλέπουμε την ζωή μας αλλιώς».

Και τις βρήκαν. Στη βιβλιοθήκη της Βέροιας, που με τις υποδειγματικές υπηρεσίες της έγινε καθημερινό κομμάτι της ζωής των κατοίκων της πόλης και διακρίθηκε διεθνώς κερδίζοντας έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Ιδρυμα Γκέιτς. Στη Χίο, όπου χάρη σε μερικούς πρωτοπόρους και τολμηρούς ανθρώπους, το τοπικό προϊόν της μαστίχας κατέληξε στις προθήκες καταστημάτων σε όλον τον κόσμο και έφτασε ως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στους θιασώτες της φυσικής δόμησης, εθελοντές από όλη την Ελλάδα, που φτιάχνουν σπίτια με φυσικά υλικά (άχυρο, χώμα, ξύλο) και αρχαίες τεχνικές. Στα μέλη της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, που συλλέγουν, διατηρούν και διαδίδουν ντόπιες ποικιλίες σπόρων – τις οποίες ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα. Στους δρομείς που όλο και πληθαίνουν τελευταίως στους δρόμους, στα πάρκα και στα βουνά γύρω από την πόλη. Στο Λαύριο, όπου οι πρόσφυγες στην Ελλάδα προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους μακριά από τη πατρίδα που τους κυνήγησε και τους έδιωξε.

«Η πρωτοβουλία, η καινοτομία, το όραμα, ο εθελοντισμός μακριά από μικροψυχίες και παραγοντισμούς είναι στοιχεία που συνθέτουν μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει και αξίζει να τη δημοσιοποιήσουμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δείξουμε ένα θετικό πρόσωπο της Ελλάδας», λέει ο παραγωγός της σειράς.

Την έρευνα της εκπομπής έχει αναλάβει η Μυρσίνη Λιοναράκη, τη σκηνοθεσία ο Νίκος Κρητικός, η Κατερίνα Πατρώνη και η Κατερίνα Ευαγγελάκου και η μουσική επένδυση ο Βαγγέλης Φάμπας.
«Ευχόμαστε αυτός να είναι μονάχα ο πρώτος κύκλος», λέει ο Δημήτρης Μπακάλμπασης. «Η διαχείριση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση, η αφαλάτωση, η επιστήμη και η τεχνολογία, το ίντερνετ, είναι ακόμη μερικοί τομείς στους οποίους εντοπίσαμε αξιόλογες ομαδικές προσπάθειες που αξίζει να δείξουμε στο κοινό».

Θετικό μήνυμα σε όλη τη χώρα

«Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας επένδυσε από το 1990 στην υπόθεση ότι η τεχνολογία θα αποτελέσει σύντομα συστατικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Προσέλκυσε πόρους και από άλλες πηγές πέραν της κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένας βιώσιμος οργανισμός και τους επένδυσε στον πειραματισμό, που είναι απαραίτητος για να παραμείνει ένας οργανισμός ενεργά στην εξυπηρέτηση του κοινού», μας είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ενός ζωντανού πολιτιστικού χώρου, μιας «βιβλιοθήκης των ανθρώπων και όχι των βιβλίων και των συλλογών», όπως λέει.

Εχουμε κουλτούρα βιβλιοθήκης στην Ελλάδα; τον ρωτήσαμε. «Εχουμε όση και ο μέσος Ευρωπαίος», μας απάντησε, «αυτό που μας λείπει είναι παραστάσεις των υπηρεσιών που προσφέρονται σε άλλες χώρες. Αν προσφέρουμε υπηρεσίες που σχετίζονται με τις ανάγκες των πολιτών, ο κόσμος ανταποκρίνεται και τις χρησιμοποιεί», όπως αξιοποιούν τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης τους οι Βεροιείς στο σύνολό τους.

Συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών, πειραματισμός, παρακολούθηση των πραγματικών αναγκών του κόσμου, αυτά είναι τα συστατικά του μυστικού της επιτυχίας της βιβλιοθήκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επενδυθούν τα χρήματα του βραβείου Γκέιτς προκειμένου να δημιουργηθούν καινούργιες υπηρεσίες πειραματισμού με τα τεχνολογικά εργαλεία για τη δημιουργία πρωτότυπου πολιτιστικού περιεχομένου.