Οι αστικές περιοχές θα γίνουν το «πεδίο μάχης» στον αγώνα για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αυτή την προειδοποίηση διατυπώνει μία νέα επιστημονική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι πόλεις ευθύνονται για το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ καλύπτουν μόλις το 2% της συνολικής έκτασης του πλανήτη Γη.

Οι επιστήμονες του προγράμματος ανθρώπινων οικισμών του ΟΗΕ (UN – Habitat) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τις κυβερνήσεις «η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση θα οδηγηθούν σε μία θανάσιμη σύγκρουση».

Επειδή ακριβώς οι πόλεις είναι τόσο ενεργοβόρες, ο σωστός αστικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ η «Παγκόσμια Έκθεση για τους Ανθρώπινους Οικισμούς 2011, Πόλεις και Κλιματική Αλλαγή», στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης γύρω από το πώς οι πόλεις συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η τάση αστικοποίησης αυξάνεται. Ξεπεράσαμε το όριο του 50% (του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές)», είπε ο Τζόαν Κλος, διευθυντής του UN – Habitat. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η τάση θα αναστραφεί και γνωρίζουμε ότι η αστικοποίηση οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές μέχρι το 2030. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ζει σε μικρές ή μεγάλες πόλεις αυξάνεται κατά 67 εκατομμύρια κατάμέσον όρο. Η έκθεση συμπεραίνει ότι εκτός από τους φυσικούς κινδύνους που κρύβει η κλιματική αλλαγή (ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, αύξηση της στάθμης των υδάτων), πολλές αστικές περιοχές δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους.

«Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν την παροχή νερού, τις φυσικές υποδομές, τις συγκοινωνίες, την παροχή ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή. Οι τοπικές οικονομίες θα διαταραχθούν και οι πληθυσμοί θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα μέσα συντήρησής τους» αναφέρεται στην έκθεση.