Την έξοδο από τη λιβυκή κρίση συζητούν 40 υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, που συναντώνται σήμερα Τρίτη στο Λονδίνο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για τη σύναψη συμφωνίας με την αντιπολίτευση για το μέλλον της χώρας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είναι μεταξύ αυτών που παίρνουν μέρος στη συνάντηση, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιέσεις προς τον Καντάφι για να παραιτηθεί. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε νωρίτερα ότι αρκετές χώρες υποστηρίζουν πρόταση που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, εξορία για τον Καντάφι και συνομιλίες μεταξύ Λιβύων ηγετών της αντιπολίτευσης για το μέλλον της χώρας.

Η Βρετανία και ο Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα δεχθούν ένα τέτοιο σχέδιο. Ο κ. Φρατίνι ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές αφρικανικές χώρες που θα μπορούσαν να προσφέρουν άσυλο στον Καντάφι. «Ελπίζω ότι η Αφρικανική Ενωση θα κάνει μια βιώσιμη πρόταση», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και η κυρία Κλίντον συναντήθηκαν νωρίτερα με τον απεσταλμένο της λιβυκής αντιπολίτευσης Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Προσωρινού Μεταβατικού Επαναστατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ο ίδιος δεν παίρνει μέρος στη σύνοδο αλλά θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στόχος του είναι η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη, ενώ τόνισε τη σημασία που αποδίδει στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σχηματισμό πολιτικών κομμάτων στην πατρίδα του.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο κ. Κάμερον αναφέρουν ότι οι υπό τον Τζιμπρίλ δυνάμεις μπορούν να παίξουν ένα βασικό ρόλο στο μέλλον της Λιβύης. Οι δυο ηγέτες κάλεσαν τους πιστούς στον συνταγματάρχη Καντάφι να τον εγκαταλείψουν και να συνταχθούν με εκείνους που επιδιώκουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζράτα

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προχωρούν σήμερα εντός της πόλης Μιζράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, αλλά ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. «Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζράτα», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε εξάλλου λόγο για μια «καταστροφική

ανθρωπιστική κατάσταση»
στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.