Εντατικοποιεί την εκστρατεία της κατά του καπνίσματος η κινεζική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτής της σύγχρονης μάστιγας που στοιχίζει τη ζωή σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο στην Κίνα.

Οι νέες οδηγίες του κινεζικού υπουργείου Υγείας προσθέτουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στη λίστα των δημόσιων χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα από την 1η Μαΐου. Ο στόχος, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι εξαιρετικά φιλόδοξος : να κόψουν το τσιγάρο οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 300 εκατομμύρια «θεριακλήδες» της χώρας. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ενηλίκων στην Κίνα καπνίζει.

Η Κίνα είναι ο επίγειος παράδεισος των καπνιστών. «Είναι απαραίτητη η υιοθέτηση περισσότερων νόμων για να καταστεί αποτελεσματική αυτή η απαγόρευση», ομολόγησε με ειλικρίνεια ο δρ Γιανγκ Γκονγκχουάν, αναπληρωτής διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσημάτων Γιανγκ.

Η παλαιά λίστα των δημοσίων χώρων στους οποίους απαγορευόταν το κάπνισμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων τα σινεμά, τις βιβλιοθήκες και τα εμπορικά κέντρα. Με τη νέα λίστα σε αυτά προστέθηκαν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια και άλλοι παρόμοιοι χώροι.

Επίσης για πρώτη φορά σε όλους τους δημόσιους χώρους θα αναρτηθούν ταμπέλες που θα απαγορεύουν το κάπνισμα, ενώ ο νόμος υποχρεώνει τους μαγαζάτορες να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους για να συμβουλεύει τους καπνιστές να εγκαταλείψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Στην Κίνα ζουν οι περισσότεροι καπνιστές στον κόσμο και ειδικοί προειδοποιούν ότι τα υψηλά έσοδα από τις πωλήσεις των τσιγάρων της κρατικής βιομηχανίας καπνού, η οποία έχει το μονοπώλιο στην αχανή χώρα, θέτουν εν αμφιβόλω όσα μέτρα κατά του καπνίσματος έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.