Η Κίνα πρώτη στην επιστήμη

H Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις το 2013 – πολύ νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της Royal Society, της βρετανικής Aκαδημίας Eπιστημών η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως εντυπωσιακή» την άνοδο των κινεζικών επιστημών.

Η χώρα που ανακάλυψε την πυξίδα, το μπαρούτι, το χαρτί και την τυπογραφία, η Κίνα, επιστρέφει δυναμικά: θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις το 2013 – πολύ νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της Royal Society, της βρετανικής Aκαδημίας Eπιστημών η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως εντυπωσιακή» την άνοδο των κινεζικών επιστημών.

Στόχος της έρευνας, που έχει τον τίτλο «Γνώση, δίκτυα και έθνη», ήταν να βρεθεί ποιος «απειλεί» την παραδοσιακή κυριαρχία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας στον τομέα των επιστημών. Το 1996, την πρώτη χρονιά που εξέτασε η έρευνα, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν 292.513 εργασίες – υπερδεκαπλάσιες από τις 25.474 της Κίνας. Αλλά το 2008, οι ΗΠΑ εμφάνισαν ελάχιστη αύξηση για να φθάσουν τις 316.317 εργασίες, ενώ η Κίνα επταπλασίασε την «παραγωγή» της φθάνοντας τις 184.080.

Προηγούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κινεζικών επιστημών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ μετά το 2020. Ομως η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι η Κίνα, αφού εκτόπισε τη Βρετανία από την δεύτερη θέση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ενδέχεται να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Ο καθηγητής σερ Κρις Λουέλιν Σμιθ, υπεύθυνος για την έρευνα, δήλωσε ότι το συμπέρασμα «δεν τον εκπλήσσει» λόγω της τεράστιας αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα. Οι δαπάνες για την έρευνα αυξάνονται κατά 20% τον χρόνο από το 1999 και σήμερα ξεπερνούν τα 100 δις. δολάρια.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk