Περί επιστήμης και θρησκείας

«O άνθρωπος καταφεύγει στη θρησκεία για να βρει ένα νόημα στη ζωή για να εξηγήσει τον αναπόφευκτο θάνατο. Εάν είναι η παρηγοριά αυτό που αναζητούμε για το γεγονός ότι η ζωή μας θα τελειώσει, τότε ίσως η θρησκεία εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Ομως άλλο να δίνεις παρηγοριά και άλλο να δίνεις νόημα. Δεν μπορέις να βρεις νόημα στον θάνατο, αλλά στη ζωή. Να γνωρίζεις και να αποδέχεσαι ότι κάποτε θα τελειώσει, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό. Αυτή η γνώση και η αποδοχή είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γιατί δεν μας επιτρέπει να «δραπετεύουμε» στην ελπίδα μιας ζωής μετά θάνατον. Συχνά μπερδευόμαστε. Αλλο να ψάχνεις το νόημα και άλλο να ψάχνεις ψευδαισθήσεις». 

Ηταν μερικά απ’ όσα μας είπε ο Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις, ο ιταλός καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο La Spaienza της Ρώμης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να να συμμετάσχει την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο το εκ πρώτης όψεως ασύμβατο δίπολο: αυτό της επιστήμης και της θρησκείας.

Η δική μας συζήτηση με τον ιταλό διανοητή, διευθυντή παράλληλα του περιοδικού για τον πολιτισμό, την πολιτική και την επιστήμη «MicroMega», προς δημοσίευση στην έντυπη έκδοση του BHMagazino, στράφηκε μεταξύ άλλων γύρω από την συνύπαρξη της λογικής με τη μεταφυσική, τον αθεϊσμό, τα όρια της λογικής, τη δύναμη και τις υποχρεώσεις των διανοούμενων σήμερα και βεβαίως τον Μουσολινισμό και τον Μπερλουσκονισμό – ένα μεταλλαγμένο φλερτ που ο ίδιος ο καθηγητής ανέλυσε στο εξαιρετικά ενδιφέρον άρθρο του στο δεύτερο τεύχος της μηνιαίας ελληνικής επιθεώρησης  για το βιβλίο, «the books’ journal».

Ενας εξαιρετικά προσηνής άνθρωπος, και όχι κατ’ ευφημησμόν διανοούμενος. Τακτικός συνεργάτης των «El Pais», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Gazeta Wyborcza» ο Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις διακρίνεται για την καλλιέργεια της ψυχής και των τρόπων του, αλλά ιδίως για την ικανότητα να πρωταγωνιστεί σε έναν νηφάλιο  διάλογο που θα έπρεπε να ζηλεύουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά.

Προσεχώς στο ΒΗΜagazino λοιπόν.

Αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. ο Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις θα συνομιλήσει με τον Στάθη Ψύλλο, καθηγητή στο Τμήνα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», στην εκδήλωση με θέμα «Επιστήμη και θρησκεία. Μια δύσκολη σχέση;». 

BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk