Μολονότι το πολυαναμενόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διήρκησε περίπου τρεις ώρες, δεν έβγαλε σημαντική είδηση, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. επιδόθηκαν, ως επί το πλείστον, σε άκρατη παρελθοντολογία! Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Δημήτρης Γόντικας ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα της τρέχουσας σεζόν αλλά και της επόμενης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10-15 εκατ. ευρώ κάτι που έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το σώμα.

Οπως αποφασίστηκε, εντός 15 ημερών θα πραγματοποιηθεί νέο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να καταθέσει τις τελικές προτάσεις της η διοικούσα επιτροπή επί οικονομικών και αγωνιστικών θεμάτων. Παρόντες ήταν στο ΔΣ οι κκ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και Νικόλας Πατέρας, απών ο ασθενής κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στα διοικητικά δρώμενα του συλλόγου.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στις τρεις αποφάσεις που πάρθηκαν, οι οποίες όπως φαίνεται, απλώς μεταθέτουν τα… σπουδαία για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατέληξαν στα ακόλουθα:
1. Να πραγματοποιηθεί σε 15 μέρες νέα συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου η διοικούσα επιτροπή θα καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την ομάδα, μεταξύ των οποίων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10-15 εκατ. ευρώ.

2. Να τεθούν επί τάπητος όλα τα σοβαρά αγωνιστικά ζητήματα της ομάδας (τεχνικός διευθυντής, προπονητής, πωλήσεις, μεταγραφές κλπ).

3. Να υπάρξει συζήτηση για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εν γένει μείωση του μπάτζετ.

Δημήτρης Γόντικας: Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γόντικας μετά το τέλος της συνεδρίασης αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου:
«Η συνεδρίαση έληξε. Εγκρίθηκαν κάποιες συμβάσεις και κάποια συμβόλαια, όπως το συμβόλαιο του Λουκά Βύντρα και διάφορες άλλες συμβάσεις. Συγκλήθηκε έκτακτη Γ.Σ. για τις 29 Απριλίου για θέματα λειτουργίας της εταιρείας. Επικυρώθηκε μια ποινή που είχε επιβληθεί στον ποδοσφαιριστή Λάντο Φουσού. Επίσης, έγινε μια πολύ διεξοδική παρουσίαση οικονομικών στοιχείων από τη διοίκηση, που αφορούσε την προοπτική λειτουργίας για την επόμενη σεζόν και ακολούθησε μια αναλυτική συζήτηση.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι να επανασυγκληθεί το Δ.Σ. εντός 15 ημερών με τη διοίκηση να καταθέτει προτάσεις για το σχεδιασμό της ομάδας της επόμενης σεζόν. Με βάση όμως μια υπόθεση εργασίας ότι θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10-15 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση ενώ όλα τα σχετικά με την αύξηση θα ρυθμιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.».

Σε ερώτηση, αν έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα γίνει αύξηση 10-15 εκάτ. ευρώ, ο κ. Γόντικας απάντησε: «Εχει αποφασιστεί ότι θα πάμε σε ένα νέο Δ.Σ. στο οποίο θα αποφασιστεί η διενέργεια της Α.Μ.Κ. με βάση τις προτάσεις της διοίκησης. Αυτές οι προτάσεις θα αφορούν μια υπόθεση εργασίας με την αύξηση να είναι από 10 έως 15».

Αναφερθείς στη νέα οικονομική πολιτική της ΠΑΕ, σχολίασε: «Η αίσθηση μου είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των δαπανών», ενώ για τις προθέσεις των μετόχων ως προς την συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, είπε ότι «είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Αντηλλάγησαν πάρα πολλές απόψεις».



Θανάσης Γιαννακόπουλος: Να μην γίνουμε Παναθηναϊκάκι

Κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (έφυγε νωρίτερα για να προλάβει την αναμέτρηση του Τριφυλλιού με την Μπαρτσελόνα στο μπάσκετ) ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος δήλωσε:

«Εκείνο που έχω να δηλώσω είναι ότι όλοι πρέπει βάλουν την ομάδα πάνω από τους εγωισμούς. Είμαστε στο χώρο επί 3 ώρες και τις 2,5 ώρες μιλάγαμε για το παρελθόν. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στι μέλλον. Σε προσωπική βάση θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του. Εγώ έκανα μια πρόταση: ο Παναθηναϊκός πρέπει να γίνει μεγάλος και τρανός, όχι Παναθηναϊκάκι. Το λέω γιατί δεν γίνεται να κοιτάει ο ένας, αν θα βάλει ο άλλος. Αν αγαπάς τον Παναθηναϊκό πρέπει να κάνεις το σωστό. Οχι εκείνο που κάνουν όλοι. Θα πάρουν κάποια απόφαση αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι σύμφωνος γιατί έφυγα επειδή θέλω να πάω στο μπάσκετ. Εγώ πάντως δεν δέχομαι να πουληθούν παίκτες. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει τον δρόμο του».


Ερωτηθείς για την υπόθεση των κασετών και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σχολίασε:
«Οι κασέτες είναι μεγάλο πρόβλημα. Εμείς οι Γιαννακόπουλοι τα πέντε πρώτα χρόνια είχαμε την καλύτερη ομάδα και μας στερούσαν τα πρωταθλήματα. Ποτέ δεν πήγαμε να κάνουμε παρατυπίες».

Τέλος, διευκρινίσε ότι η απουσία του αδερφού κ. Παύλου Γιαννακόπουλου οφείλεται σε ασθένεια, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Παύλος είναι στο νοσοκομείο γι’ αυτό δεν ήρθε».

Νικόλας Πατέρας: Ολοι κοιτάμε το καλό του ΠΑΟ

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Νικόλας Πατέρας, έκανε λόγο για ομοφωνία, λέγοντας:
«Το συμβούλιο συμφώνησε με τις προτάσεις του κυρίου Γόντικα που θα έρθουν σε δεκαπέντε μέρες (σ.σ σε επόμενο συμβούλιο) σχετικά με τα χρηματοικονομικά ζητήματα. Δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Εγώ αν και δεν είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ήρθα για να απαντήσω σε οτιδήποτε με ρωτούσαν σχετικά με τις ημέρες που διοίκησα αλλά δεν υπήρξε κανένα ερώτημα. Γενικώς, υπήρξε καλό κλίμα. Ολοι κοιτάμε το καλό του Παναθηναϊκού. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ομάδα μας στο μπάσκετ για απόψε».

Αδαμάντιος Πολέμης: Αύξηση ΜΚ και γρήγορα

Από την πλευρά του, ο μέτοχος και μέλος της διοικούσας επιτροπής κ. Αδαμάντιος Πολέμης τόνισε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων στο εν λόγω διοικητικό συμβούλιο:
«Δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη συζήτηση. Θέλω να παρθούν αποφάσεις και όχι αναβολή αποφάσεων. Δεν είχαμε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται μίνιμουμ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ και τα χρήματα να μπουν το ταχύτερο δυνατόν. Ηδη έχουμε καθυστερήσει και πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις διότι όπως τόνισε και ο κ. Γόντικας πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός του μπάτζετ. Το βέβαιο είναι ότι δεν τρέχει κανείς να βάλει λεφτά».

Οι διάλογοι του διοικητικού συμβουλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά την (προ)διάθεση για πολυμετοχικά… μαχαιρώματα και αντιπαραθέσεις, δεν υπήρξε μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά μόνο ορισμένες μικροεντάσεις. Σε αυτό (προφανώς) συνετέλεσε και η απουσία του κ. Π. Γιαννακόπουλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζεται εκ διαμέτρου αντίθετος με τη διοίκηση του κ. Πατέρα αλλά και με τις θέσεις του κ. Βγενόπουλου.

Ιδού μέρος όσων ειπώθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο όταν ανέβηκαν οι τόνοι:

Για την ύπαρξη τεχνικής επιτροπής

Μαυροκουκουλάκης: Εγώ προτείνω να υπάρξει μια τεχνική επιτροπή με τους Αντωνιάδη και Δομάζο που θα αποφασίζουν. Δεν γίνεται να έχουμε πρόεδρο βολεϊμπολίστα!

Βαρδινογιάννης:Εσύ ποιος είσαι που θα πεις τι θα γίνει; Δεν είσαι μέτοχος. Είσαι ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, ο οποίος δεν είναι εδώ και είναι ο υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι… εξαφανισμένος! Η πολυμετοχικότητα έχει αποτύχει.

Μαυροκουκουλάκης:Εγώ είμαι ταξίαρχος!

Αντωνιάδης:Κύριε Βαρδινογιάννη η πολυμετοχικότητα δεν απέτυχε. Πήραμε ένα πρωτάθλημα στα δύο χρόνια και ένα κύπελλο. Εσείς δεν ντρέπεστε να μιλάτε που πήρατε ένα πρωτάθλημα στα δεκατέσσερα χρόνια.

Βαρδινογιάννης:Δηλαδή την πρώτη χρονιά δεν πηγαίναμε για πρωτάθλημα και είστε ευχαριστημένος;

Δομάζος:Εσύ δεν ξέρεις από μπάλα. Γιατί μιλάς;

Αντωνιάδης:Την πρώτη χρόνια ήταν διαφορετικά. Υπήρχε παράγκα. Δεν ήταν εύκολο. Σας παρακαλώ πολύ, όμως, δεν γίνεται να λέει ο καθένας ότι θέλει».Η πρόταση για την τεχνική επιτροπή θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Βαρδινογιάννης:Μην σας νοιάζει τι θα κάνω εγώ. Ας βάλουν όλοι οι μέτοχοι το ποσοστό τους και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολες εποχές, δεν επιτρέπονται ανοίγματα.

Πολέμης:Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια αύξηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και 25εκ. ευρώ! Εγώ είμαι διατεθειμένος να μπω με το ποσοστό μου και να βοηθήσουμε την ομάδα σε μία δύσκολη οικονικά περίοδο.

Βαρδινογιάννης:Δεν γίνονται αυτά που λες. Δεν γίνεται αυτό. Επί της ουσίας μιλάμε για το μοντέλο των περασμένων χρόνων που βλέπετε που μας έχει φέρει.

Οι θέσεις του Πατέρα

Ο κ. Πατέρας πήγε στο ΔΣ προετοιμασμένος για απαντήσεις κρατώντας περίπου 20 πρωτοσέλιδα των δύο οπαδικών Παναθηναϊκών εφημερίδων, τα οποία αποθέωναν τις μεταγραφές που έγιναν επί της προεδρίας του.
«Δείτε εδώ κάποια πρωτοσέλιδα. Πως έγραφαν καλά λόγια για τους παίκτες που φέραμε και τώρα με κατηγορούν ότι άφησα την ομάδα γυμνή. Πήραμε το νταμπλ, έχουμε παίκτες αξίας. Έκανα και λάθη. Δείτε όμως που πήγαν τα λεφτά. Πήγαν στην ενίσχυση της ομάδας. Οι μεταγραφές είναι λαχεία. Ποτέ δεν έκανα κάτι με δόλο. Πάντα κοιτούσα το καλό της ομάδας. Προσπαθούσα να κάνω τον εξισσοροπιστή έχοντας από την μία τον Βγενόπουλο να θέλει να ρίχνω λεφτά και από την άλλη τον Τζίγγερ να μου λέει να είμαι συνετός» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Η ανανέωση του Βύντρα

Ο κ. Αδαμάντιος Πολέμης τάχθηκε κατά της ανανέωσης του Βύντρα γιατί όπως είπε «είναι πολλά τα λεφτά για την ανανέωση του Λουκά και δεν συμφωνώ». Τελικά, η ανανέωση πέρασε με ψήφους 3 υπέρ και 1 κατά.