Ψεκάστε το κουνούπι του Νείλου

Εκκληση να ξεκινήσει ο ψεκασμός (κωνωποκτονίες) των αγροτικών περιοχών όλης της χώρας και δη δέκα νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μην επεκταθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πέρυσι κόστισε τη ζωή σε 35 άτομα, κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντ. Δημόπουλος τονίζουν ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν έως τον Μάιο «για να μην κατέβει ο ιός στη Θεσσαλία».

Λίγα λόγια για τον ιό

Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου (West Nile Virus WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα), αλλά και τον άνθρωπο. Επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε πολλά είδη ζώων, κυρίως σε άγρια πτηνά, όπως κοράκια και καρακάξες, άλογα και οικόσιτα ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του δυτικού Νείλου είναι RNA ιός και ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών. Συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και άλλους παρόμοιους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδες.

Ο ιός ονομάστηκε έτσι επειδή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του δυτικού Νείλου, στην Ουγκάντα, το 1937. Επιδημίες σε ανθρώπους έχουν αναφερθεί στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Ασία.

Το 1999 ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Έκτοτε χιλιάδες κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στη βόρεια Αμερική, όπου πλέον η νόσος θεωρείται ενδημική, ενώ από το 1999 έχουν καταγραφεί 1065 θάνατοι.

Τρόποι μετάδοσης

Κύριοι ξενιστές του ιού είναι τα άγρια πτηνά και τα κουνούπια. Ο ιός προκαλεί ιαιμία στα πτηνά, που διαρκεί μία ως τέσσερις ημέρες, κατά την οποία, αν το πτηνό επιβιώσει αποκτά ανοσία.

Η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ περίπου ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι από 2 έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα / μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk