Διακόσιοι Ευρωβουλευτές ηλικίας δεκαέξι ως δεκαεννέα ετών θα συναντηθούν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Στόχος τους να συμμετάσχουν σε μία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλιώτικη από τις άλλες, καθώς θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από μαθητές.

Τριάντα διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν στην «66η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων», δημιουργώντας μία «προσομοίωση» Ευρωκοινοβουλίου που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις των ενηλίκων.
Οι μικροί ευρωβουλευτές θα συζητήσουν δεκάδες ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη – από την κρίση του Ευρώ και τα ζητήματα κοινής οικονομικής πολιτικής, μέχρι τις επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο και τις συνέπειές τους για την Ευρώπη, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε μεταναστευτικό επίπεδο.

Ειδικές προσκλήσεις

Τα μέλη της φετινής συνόδου προέκυψαν από μία ειδική διαδικασία επιλογής που έλαβε χώρα σε όλα τα κράτη μέλη. «Αποστέλλονται ειδικές προσκλήσεις σε όλα τα σχολεία και μετά από αρχική επιλογή, συγκροτείται η Εθνική Σύνοδος. Στη συνέχεια, επιλεγμένοι εκπρόσωποι των Εθνικών Συνόδων συμμετέχουν στη Διεθνή Σύνοδο», σχολιάζει προς το «Βήμα» η κυρία Ασπα Γεωργακοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η ίδια έχει συμμετάσχει ως μαθήτρια σε εθνικές και διεθνείς συνόδους και περιγράφει μία μοναδική εμπειρία που θα όφειλε να ζήσει κάθε νέος. «Αυτό που με δίδαξε η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι να ερευνήσω και να σκεφτώ δημιουργικά πάνω σε θέματα που συχνά δεν αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης για έναν έφηβο – όπως τα δικαιώματα των γυναικών στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας ή οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα από τη συμμετοχή μου στις συνόδους απέκτησα γνώσεις και ανέπτυξα κριτική σκέψη σε τομείς που παλιά δε γνώριζα καθόλου», προσθέτει η ίδια.

Επιτροπές και ψηφίσματα

Οι συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο των νέων διεξάγονται υπό τους ίδιους κανόνες που ισχύουν στο αληθινό Ευρωκοινοβούλιο. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε επιτροπές, κάθε μία από τις οποίες οφείλει να συζητήσει εις βάθος ένα θέμα και να καταλήξει σε προτάσεις για ψήφισμα. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια, η οποία θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Απριλίου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, θα υιοθετήσει μέσω ψηφοφορίας τα επί μέρους ψηφίσματα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη φετινή σύνοδο αντανακλούν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Στόχος ήταν να επιλεγούν θέματα επίκαιρα και τα ταυτόχρονα ενδιαφέροντα, να αντικατοπτρίζουν τα αληθινά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απασχολούν τους νέους. Πιστεύω ότι οι νέοι, αν και συχνά στερούμαστε ειδικών γνώσεων επί ορισμένων θεμάτων, έχουμε το πλεονέκτημα του πάθους και της έλλειψης των “περιορισμών” που αντιμετωπίζει ένας πολιτικός ενταγμένος σε συγκεκριμένα σχήματα. Ως πιο απελευθερωμένοι σκέφτονται συχνά με καθαρότερο μυαλό και με αληθινή επιθυμία να αναζητήσουν λύσεις και να μεταφέρουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα», αναφέρει η κυρία Μαριέτα Αναστασοπούλου, εκ της οργανωτικής επιτροπής. Γι’ αυτό άλλωστε τα ψηφίσματα που θα υιοθετηθούν από την Ολομέλεια θα υποβληθούν στα αρμόδια γραφεία των αληθινών Ευρωβουλευτών.

«Δεν είμαστε πολιτικοί»

«Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε νέοι άνθρωποι που καλούμαστε μέσα σε λίγες μέρες να γνωριστούμε, να βρούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας και να συνεργαστούμε ώστε να εκφέρουμε έναν κοινό λόγο», λέει στο «Βήμα» η κυρία Σοφία Ζαφειρίου, η οποία έχει συμμετάσχει σε… δεκαέξι Συνόδους του Ευρωκοινοβουλίου Νέων όσο ήταν μαθήτρια. Στη φετινή σύνοδο ανέλαβε οργανωτικό ρόλο, με σκοπό να συνεχίσει να εξελίσσεται και να μαθαίνει, όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Ακριβώς επειδή δεν είμαστε πολιτικοί, στόχο έχουμε να κερδίσουμε ως άνθρωποι, να εξελιχθούμε και φυσικά να διασκεδάσουμε. Μέσα από τις Συνόδους του Ευρωκοινοβουλίου Νέων έκανα πολλούς νέους φίλους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ορισμένοι από αυτούς θα έρθουν στην Αθήνα για να τιμήσουν με την παρουσία τους τη Σύνοδο που οργανώνουμε. Αυτό είναι και το θετικότερο στοιχείο: πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις και να βιώσεις. Είτε συμμετέχεις ως εκπρόσωπος χώρας, είτε ως πρόεδρος κάποιας επιτροπής, είτε συνδράμεις στην οργάνωσης, εξασκείς τις ικανότητές σου στην συνεργασία, στην κριτική σκέψη και στην ομαδική δουλειά», καταλήγει.

Πληροφορίες

-Οι εργασίες της Συνόδου θα ανοίξουν για το κοινό στις 8-9 Απριλίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

-Στις 7 Απριλίου οι συμμετέχοντες θα διοργανώσουν το «EuroConcert», μία εκδήλωση που σκοπό έχει να προβληθούν οι διαφορετικές μουσικές παραδόσεις ανά
την Ευρώπη.

-Στις 8 Απριλίου, ο Επίτροπος περιβάλλοντος, κ. Γιάνες Ποτότσνικ, θα εκφωνήσει λόγο στην Ολομέλεια