Τουλάχιστον πέντε εγκληματικές ενέργειες και έξι βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία φαίνεται να εξιχνιάζονται από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση περίπου 240 Ελλήνων και Αλβανών νονών της νύχτας, αστυνομικών, κρατικών υπαλλήλων και άλλων. Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, ολοκληρώνεται από το πρωί της Τρίτης με προσαγωγές και συλλήψεις δεκάδων ατόμων ενώ κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 30 κατ’ οίκον ερευνών, έχουν βρεθεί όπλα, εκρηκτικά και μεγάλα χρηματικά ποσά. Πάντως το βράδυ της Τρίτης, πολλοί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφραζαν την απογοήτευσή τους γιατί πολλοί από τους εμπλεκόμενους κατόρθωσαν να διαφύγουν της σύλληψης. Κατ’ οίκον έρευνες αναμένεται να γίνουν και την Τετάρτη…

Χιλιάδες σελίδες

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για τη μεγαλύτερη και πιο σύνθετη αστυνομική έρευνα των τελευταίων εποχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δικογραφία – η οποία είχε διαβιβαστεί προ μερικών ημερών στην Εισαγγελία Πειραιά – αριθμεί 200.000 σελίδες, από τις οποίες οι 150.000-160.000 αφορούν απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών εκατοντάδων ατόμων, που έχουν καταγραφεί μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήματα άρσης απορρήτου, ενώ η ηλεκτρονική χωρητικότητα των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί φτάνει τα 184 gigabytes! Επιπλέον η δικογραφία περιέχει δεκάδες βίντεο από την προσπάθεια κυκλωμάτων της νύχτας να πουλήσουν «προστασία» σε περίπου 200 κέντρα διασκέδασης και άλλα καταστήματα, ενώ περιλαμβάνονται και στοιχεία για εμπλεκόμενους σε διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες έκνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί υπάρχουν αναφορές για εκβιάσεις επιχειρηματιών, για ξυλοδαρμούς ιδιωτών ακόμη και για υποθέσεις που αφορούν διενέξεις αθλητικών παραγόντων! Ακόμη αποκαλύπτονται οι ηθικοί αυτουργοί πολλών εγκληματικών επιθέσεων όπως και οι ύποπτες σχέσεις ποινικών και ευυπόληπτων επιχειρηματιών. Επιπλέον αξιωματικοί αναφέρουν ότι λόγω αυτής της διαρκούς παρακολούθησης των νονών της νύχτας κατόρθωσαν να αποτρέψουν σειρά άλλων εγκληματικών επιθέσεων.

Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης περιέχονται τα όνομα αξιωματικών της ΕΛΑΣ και κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι συνεργάζονταν με τους νονούς. Αστυνομικοί, μερικοί από τους οποίους κατείχαν κρίσιμα πόστα, ειδοποιούσαν τα κυκλώματα για αστυνομικές έρευνες σε βάρος τους ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι προμήθευαν τους κακοποιούς με πλαστά πιστοποιητικά για διάφορες παράνομες συναλλαγές τους. Οι αξιωματικοί μιλούν για μια δικογραφία «με τεράστιες εκπλήξεις μπροστά στις οποίες ωχριούν αυτές της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου».

Στοιχεία από επιστολές

Η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση των κυκλωμάτων προστασίας νυκτερινών κέντρων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009 μετά από την αποστολή τριών επιστολών στην ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Στοιχεία αυτής της έρευνας είχε αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής» στις 20 Φεβρουαρίου 2011. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που δρουν οι συμμορίες των νονών. Επίσης υπήρχαν στοιχεία για τις διασυνδέσεις τους με αστυνομικούς και άλλους κρατικούς υπαλλήλους.

Αρχικά αυτές οι επιστολές είχαν κλειστεί στα συρτάρια αξιωματικών της ΕΛΑΣ αφού θεωρήθηκε ότι οι αναφορές που περιείχαν για τη δράση και τις διασυνδέσεις των νονών ήταν υπερβολικές! Η εκτίμηση που υπήρχε τότε από υψηλόβαθμους αξιωματικούς ήταν ότι «η οικονομική κρίση είχε πλήξει τον κόσμο της νύχτας και οι ποινικοί που πωλούσαν προστασία έχουν περιορίσει τη δράση τους».

Νέα έρευνα
Ομως τον Οκτώβριο του 2009 άρχισε επισταμένη έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής από την οποία διαπιστώθηκε ότι τα αναφερόμενα στις καταγγελίες ήταν απολύτως ορθά και ότι η νύχτα κάθε άλλο παρά είχε… ηρεμήσει. Μάλιστα οι αξιωματικοί αναζήτησαν τον συγγραφέα των επιστολών που είχε δηλώσει μια διεύθυνση στο Περιστέρι όμως διαπιστώθηκε ότι όλα τα στοιχεία που είχε δώσει ήταν ψευδή.

Αξιωματικοί μιλούν για «πρωτοφανή πίεση που ασκείται προς επιχειρηματίες από τις συμμορίες. Τα χρήματα που οι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων ή άλλοι καταστηματάρχες κατέβαλαν στους κακοποιούς ξεκινούσαν από 100 έως 200 ευρώ και κατέληγαν στις 5.000 έως 6.000 ευρω. Μερικοί από τους καταστηματάρχες αναγκάζονταν να λάβουν δάνεια για να πληρώνουν. Μάλιστα απειλές υπήρχαν ακόμη και για τα παιδιά των επιχειρηματιών. Το οργανωμένο έγκλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με την πάροδο του χρόνου τα κυκλώματα αποκτούν περισσότερες διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι στις συμμορίες της νύκτας έχουν «εισέλθει» εκατοντάδες «νέα κι… άφθαρτα» πρόσωπα που ποτέ δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές».

Τέσσερις επιθέσεις

Τα πιο σημαντικά στοιχεία έχουν ανακύψει μετά από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις: στις 18 Αυγούστου 2010 σε καφετέρια της Πετρούπολης, στις 30 Οκτωβρίου σε νυχτερινό κέντρο της οδού Πέτρου Ράλλη, στις 2 Δεκεμβρίου σε κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Ποσειδώνος και στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε νυχτερινό κέντρο της οδού Λαγουμιτζή. Οι εκρήξεις αυτές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βόμβα που τοποθετήθηκε στην καφετέρια της Πετρούπολης ισοπέδωσε έναν ολόκληρο τοίχο και σάρωσε το εσωτερικό του καταστήματος ενώ η έκρηξη ακούστηκε μέχρι τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής είχαν ζητήσει την άρση του απορρήτου των κλήσεων κινητών τηλεφώνων που έχουν γίνει πριν και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις από τις κεραίες των εταιρειών τηλεφωνίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κρίσιμη σύλληψη

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει μετά από τη σύλληψη, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νίκαια, ενός 44χρονου που μετέφερε με το αυτοκίνητό του βόμβα μεγάλης ισχύος με άγνωστο «παραλήπτη». Η σύλληψη εμφανίστηκε σαν «συμπτωματική» από άνδρες τοπικής υπηρεσίας, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε λόγω των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των υπόπτων με τη βοήθεια του συστήματος της ΕΥΠ.

Ακόμη στο μικροσκόπιο αυτής της έρευνας μπήκε σειρά δολοφονικών επιθέσεων την περίοδο 2006-2009, με θύματα τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Μπάμπη Λαζαρίδη, καθώς και τους Αλέξανδρο Κοσμόπουλο, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, Γερασιμο Μαυράκη και άλλων. Για αυτές τις ανθρωποκτονίες φέρεται να περιέχονται σημαντικά στοιχεία σε αυτήν την δικογραφία.

Δέκα γνωστοί νονοί
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι δέκα νονοί της νύχτας που είχαν κατηγορηθεί την περίοδο 2002 -2003 πάλι για υποθέσεις εκβιασμών κυρίως στον Πειραιά και στο Χαϊδάρι. Μάλιστα η δίκη για μία από αυτές τις υποθέσεις αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη. Ωστόσο τα ίδια άτομα αναζητήθηκαν για νεότερες παράνομες ενέργειες τους.

Ανάμεσα στα άτομα που ήδη αναζητούνται είναι και 55χρονος πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ με πολυετή θητεία στην Ασφαλεια Θεσσαλονίκης αλλά και σε αστυνομικές υπηρεσίες του Αγίου Ορους. Ακόμη στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας Αττικής είναι άλλος αστυνομικός από τη συμπρωτεύουσα που είχε υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά και σε αστυνομικά τμήματα της συμπρωτεύουσας. Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται τις επόμενες ώρες.