Γ. Πεταλωτής: «Το 2012 θα επανέλθουμε στην ανάκαμψη»

Την εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής. Πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται να μπει σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς και αξιοποιούνται για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι «στεκόμαστε στα πόδια μας και συνεχίζουμε τη συλλογική μας προσπάθεια».


Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν», ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τρίμηνο με το τρίμηνο έχει αρχίσει και βελτιώνεται από τα μέσα του 2010 και ότι αναμένεται να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.


Σημείωσε δε ότι «βάσει σχεδίου, συντονισμένων προσπαθειών και μεθοδικής δουλειάς, το 2012 θα είναι η χρονιά που θα επανέλθουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη», παραπέμποντας σε «ενθαρρυντικά» στοιχεία επ’ αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας

«Μπορούμε»

«Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε μπορούμε», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν το κράτος διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τη βούληση οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και τις μετατρέπουν σε πρόοδο και ανάπτυξη.

«Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης με συγκεκριμένη στόχευση, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των προϊόντων μας, με μια ανάπτυξη βιώσιμη και στοχευμένη σε διαφορετικό μοντέλο από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2011, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα δέσμευσης, είναι θέμα προοπτικής γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς». Επιπλέον, χαρακτήρισε ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει όλες αυτές τις προϋποθέσεις ώστε αυτός να υλοποιηθεί.

Για Λοβέρδο

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα πρέπει να απομονώνουμε ένα σημείο που πιθανόν να είπε κάποιος υπουργός, μέσα σε πολλά και σημαντικότατα που είπε ο κ. Λοβέρδος και επεσήμανε ότι οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν μια αγωνία τους -την οποία δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε- και αντανακλούν πολλές φορές και την κοινή γνώμη. Επιπλέον, είπε ότι το υπουργείο Υγείας πραγματικά προσφέρει πολύ μεγάλο έργο για τους πολίτες.


«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης-συνέχισε- είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις κρίσεις, τις ανησυχίες και τις αγωνίες που εκφράζονται».

Επεσήμανε δε ότι «βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο σε φάση υλοποίησης με ήδη παραγόμενα αποτελέσματα, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι γίνεται ένα έργο που βγάζει τη χώρα από έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας, ύφεσης και υπανάπτυξης και δημιουργεί τα εχέγγυα για να βγούμε από την κρίση με τον πιο ασφαλή τρόπο».

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι υπάρχει Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που είναι πλέον μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά και είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.

Για τις απόψεις Παπαδόπουλου

Ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι στο 13%, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έχει απόψεις πολύ σεβαστές κατά τα άλλα».

Για Κερατέα

«Υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία που διασφαλίζει με όλους τους τρόπους την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών της μέσα σε αυτή», δήλωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Κερατέας.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk