Κρίση και αστάθεια

Οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές συνεδριάζουν από χτες στην Αθήνα. Σκοπός τους είναι η προετοιμασία των εργασιών της Ευρωβουλής. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι θα τους απασχολήσουν και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε τρεις σημαντικές χώρες : τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κρίση και αστάθεια | tovima.gr

Οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές συνεδριάζουν από χτες στην Αθήνα. Σκοπός τους είναι η προετοιμασία των εργασιών της Ευρωβουλής. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι θα τους απασχολήσουν και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε τρεις σημαντικές χώρες : τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη Βρετανία οι πρόσφατες τεράστιες διαδηλώσεις και οι δημοσκοπήσεις απέδειξαν ότι η συγκυβέρνηση συντηρητικών και φιλελευθέρων δεν πάει καλά. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική πολιτική αυστηρής λιτότητας ενώ οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν εντυπωσιακή άνοδο των εργατικών. Η περίπτωση της Βρετανίας, που πορεύεται πεισματικά με τη λίρα της, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον : τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα δεν οφείλονται στο ευρώ! Καταρρίπτεται έτσι ένας μύθος που τόσο βολεύει τους ευρωσκεπτικιστές. Και εδώ τα κάθε λογής κοράκια που πρεσβεύουν πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή, ίσως για να διπλασιάσουν έτσι την αξία τα ευρώ που έχουν διώξει στις βολικές τράπεζες του εξωτερικού.

Στη Γερμανία, οι προχθεσινές εκλογές είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ηχηρό χαστούκι στην κ. Μέρκελ και στους φιλελεύθερους συμμάχους τους με την επιβεβαίωση της προόδου που επιτελούν, από εκλογή σε εκλογή, των «Πράσινων» από την ημέρα που αποφάσισαν ότι η πολιτική είναι κάτι το σοβαρό και το υπεύθυνο. Όμως οι σοσιαλδημοκράτες, παρά τη συμμαχία τους με τους Πράσινους, απώλεσαν και αυτοί εκλογικό έδαφος. Φυσικά, η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία έπαιξε μέγα ρόλο : ανανέωσε το αίτημα της απαλλαγής της χώρας από τα πυρηνικά ηλεκτρικά εργοστάσια. Ρόλο έπαιξε επίσης η ακραία πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κ. Μέρκελ από τόσα χρόνια, με θετικό αποτέλεσμα για την παραγωγή και τις εξαγωγές αλλά αρνητικό για τους ανέργους και το εισόδημα των εργαζομένων.

Στη Γαλλία, αντίθετα, οι σοσιαλιστές πέτυχαν τον στόχο τους : η προχθεσινή αναμέτρηση στα μισά καντόνια της χώρας κατέληξε σε σημαντική νίκη τους ένα χρόνο και κάτι πριν από τις προεδρικές εκλογές και ενώ η κυβερνητική παράταξη του Νικολά Σαρκοζί «έφαγε χώμα». Έχουν όμως και κάθε λόγο να προσέχουν : η αποχή ήταν τεράστια : σχεδόν 55% και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από τον επικίνδυνο πατέρα της, κέρδισε πολλά σε ψήφους (και ελάχιστα σε εκλεγμένους συμβούλους).

Το γενικό συμπέρασμα είναι γνωστό από χρόνια : υπάρχει μια γενική απογοήτευση των πολιτών και μια έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα με αποτέλεσμα είτε το φαινόμενο της μαζικής αποχής είτε τα απότομα σκαμπανεβάσματα της επιρροής των κομμάτων που σπάνια «αντέχουν» για καιρό στην εξουσία. Ενώ, δεν έχουν και πολλά νέα πράγματα να προτείνουν.

Οι γάλλοι σοσιαλιστές πάντως θα προτείνουν το νέο τους πρόγραμμα στις 5 του Απρίλη. Θα δούμε αν βρήκαν κάτι το ουσιαστικά νέο και αποτελεσματικό.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk