Την παρουσίαση του σχεδίου τους για την απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ενός πλάνου αξιοποίησης της ρευστότητας που εξασφαλίζουν με τη βοήθεια του δημοσίου ζητά από τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απαιτεί την αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης, ενώ αναφέρεται και στους όρους συμμετοχής τους στο πρόγραμμα που αφορά την επέκταση κατά 30 δισ. ευρώ του πυλώνα των εγγυήσεων του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα παρέχεται εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητά αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης που έχει λάβει κάθε τράπεζα και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο αυτό αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης, ώστε η δημιουργούμενη ρευστότητα να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.