Οι απώλειες των τραπεζών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P παρέσυραν πτωτικά το ελληνικό χρηματιστήριο την Τρίτη, με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,97% στις 1.579,76 μονάδες.

Μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «BB-» από «BB+», εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της.

Μια δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24/25 Μαρτίου για τους όρους υπό τους οποίους οι χώρες μπορούν να δανειστούν από το μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης επιβεβαιώνει εξάλλου τις προσδοκίες ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια μελλοντική προαπαιτούμενη συνθήκη για να δανειστεί μια χώρα. Το γεγονός αυτός σύμφωνα με την Standard & Poor’s μεταφέρει το κίνδυνο στους πιστωτές της εκάστοτε χώρας.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Coca Cola 3E και της Motor Oil. Οι τράπεζες υποχώρησαν 3,66% με την Εθνική να χάνει 3,89%, την Alpha 1,59% και την EFG Eurobank 4,96%.

Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με την υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα το επόμενο διάστημα, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Την ψυχολογία επιβάρυναν και οι εκτιμήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, το οποίο πιθανόν να αναθεωρηθεί από την Eurostat σε επίπεδα άνω του 10% του ΑΕΠ, παράλληλα με την υστέρηση των εσόδων στους πρώτους μήνες του 2011 κάτι που ίσως οδηγήσει σε λήψη νέων διορθωτικών μέτρων.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,06 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 41 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 122 πτωτικά και 46 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: PC Systems +20,00%, AXON Συμμετοχών +10,53%, Καρέλιας +9,89% και Τεχνικές Εκδόσεις +9,09%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι μετοχές: Ελφίκο(κο) -18,92%, Imperio -12,82%, Rilken -9,92% και Αθηνά -9,38%.