Νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P

Ενα ακόμη βήμα προς την τρόικα έσπρωξε σήμερα η Standard & Poor’s την Πορτογαλία, υποβαθμίζοντας το χρέος της στο ΒΒΒ-/Α-3. Σημειωτέον ότι η βαθμίδα ΒΒΒ- είναι η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, καθώς τα ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση χαρακτηρίζονται «σκουπίδια».

Από τη Λισαβόνα πάντως, όπου μετέβη για να βραβευτεί από τον πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Πορτογαλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της χώρας, όπως δεν έλυσε και το πρόβλημα της Βραζιλίας». «Το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πορτογαλικό ραδιόφωνο ο Λούλα.

Η υποβάθμιση του πορτογαλικού χρέους ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφ’ ότου η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας δημοσιοποίησε την πρόβλεψη ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,4% εφέτος και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012.

Πρόκειται για χειρότερες προβλέψεις από τις προηγούμενες, καθώς στις 11 Ιανουαρίου η Τράπεζα είχε ανακοινώσει την εκτίμησή της ότι εφέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωνότα κατά 1,3% και το 2012 θα αυξανόταν κατά 0,6%.

Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από την S&P είχε ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι πιέσεις στη γερμανική αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης υποχώρησε στο 3,29% από 3,32% που ήταν σήμερα το πρωί.

Και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων πάντως ενισχύθηκαν μόλις έγινε γνωστή η υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας, καθώς περισσότεροι στράφηκαν προς την αγορά ομολόγων για να προστατευθούν από το ενδεχόμενο η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk