Νέα προειδοποίηση για την Πορτογαλία από τη Standard & Poor’s

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Πορτογαλία η Standard & Poor’s, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Πορτογαλία η Standard & Poor’s, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού Δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.


Αποσύρεται η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε και πάλι σε αγορά κρατικών ομολόγων το προηγούμενο επταήμερο, μετά από διάλειμμα τριών εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα.

Την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Παρασκευή, η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 432 εκατ. ευρώ. Από τον Μάιο του 2010 η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων ύψους 76,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διαπραγματευτές ομολόγων, η ΕΚΤ αγόρασε πορτογαλικούς τίτλους στις 18 Μαρτίου, εν όψει δημοπρασίας που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΚΤ συνηθίζει να παρεμβαίνει στις αγορές πριν τις δημοπρασίες, σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ζήτηση για αυτές τις εκδόσεις.

Τη Δευτέρα, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 463 μονάδων βάσης και το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 7,94%, υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Στο διετές ομόλογο η απόδοση αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 7,443% και στο πενταετές στο 8,707%, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, έχει μειώσει δραστικά τις αγορές ομολόγων, καθώς πιέζει τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για την κρίση χρέους.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αν η Πορτογαλία προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, η αγορά πορτογαλικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν έχει νόημα, εκτός και αν η κρίση χρέους μεταδοθεί σε Ισπανία και Ιταλία, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk