Βάιγκελ: «Ορθώς βοηθούμε την Ελλάδα»

«Είναι δύσκολος ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη» επισήμανε αναφερόμενος στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία.

Η δημοσιογράφος επισήμανε αρχικά ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό ολοένα περισσότεροι οικονομολόγοι ζητούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, την επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Τα πράγματα δεν είναι ωστόσο έτσι απλά. Ο κ. Βάιγκελ σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτίμησε ότι θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους της. Μία τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να συνοδευτεί από άφεση χρέους (παραίτηση εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων), που επίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέραν αυτού, κανένας πιστωτής δεν θα ήταν διατεθειμένος να δανείσει την Ελλάδα υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Ο κ. Βάιγκελ θεωρεί σωστό το ότι τα οικονομικά πιο εύρωστα κράτη βοηθούν την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των δανείων και να τηρήσει τους ισχύοντες κανόνες. Αν δεν το πράξει, η βοήθεια δεν θα μπορεί να συνεχιστεί και η Ελλάδα «θα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο». Οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση να βοηθούν τη χώρα επ’ αόριστον, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk