«Αυτό που μόλις δοκιμάσατε είναι πατέ αρνιού αρωματισμένο με μαύρη τρούφα Αραγονίας. Κάναμε πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αρνάκι, της συγκεκριμένης ράτσας, από συγκεκριμένη περιοχή της Αραγονίας, διότι είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα λίπους μέσα στους μυς του, οπότε και μπορεί να διατηρεί ζωντανό το άρωμα της τρούφας, αλλά και να παραμένει τρυφερό».

Ετσι μας παρουσίασε ο Ισμαήλ Φερέρ Περέθ το πατέ που μόλις είχε μοιράσει κατευθείαν από τα βαζάκια πάνω σε μικροσκοπικές μπουκιές ψωμιού. Οσοι πάντως το δοκιμάσαμε, επιτρέψαμε σε μακρόσυρτα μμμμ να βγουν από το στόμα μας έναντι οποιασδήποτε άλλης κριτικής ή σχολίου.

Ο Ισμαήλ Φερέρ Περέθ κατάγεται από τη Χουέσκα, πόλη δίπλα στη Ζαραγόσα της Αραγονίας, στην Ισπανία, είναι επαγγελματίας σεφ, καθηγητής σε σχολή σεφ, γιος και εγγονός αγροτών.

Το πατέ που δοκιμάσαμε είναι προϊόν της εταιρείας Trufapasion στην οποία συμμετέχει και η δοκιμή έγινε στο εστιατόριο Nice ’n’ Easy στη Σκουφά, την προηγούμενη Τετάρτη.

Trufapasion, πάλι, σε απλά ελληνικά σημαίνει πάθος για τρούφα και σύμφωνα με το μανιφέστο της την εταιρεία χαρακτηρίζει «οσεβασμός για αυτό το προϊόν και όλα τα τρόφιμα που απαρτίζουν αυτό το διατροφικό έργο. Η εταιρεία τιμά και συνεργάζεται με τους αγρότες και τεχνίτες, με σεβασμό στο περιβάλλον, προστατεύοντας τα τοπικά προϊόντα, διότι η διατροφική μας κληρονομιά είναι το θεμέλιο και η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της υπαίθρου».

Δοκιμάσαμε κι άλλα προϊόντα της εταιρείας που γεννήθηκε με τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό τριών φίλων, μεταξύ των οποίων και ο Ισμαήλ, όλα βασισμένα στην αραγονική χειμερινή μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum): φρεσκοκομμένη τρούφα με χοντρό θαλασσινό αλάτι, μαρμελάδα με τρούφα και γλυκό κρεμμύδι, τρούφα σε ελαιόλαδο, λικέρ τρούφας.

Ακούσαμε τα σχέδιά τους για τη διάδοση της κουλτούρας της μαύρης τρούφας στην ισπανική και την ευρωπαϊκή κοινωνία, συζητήσαμε για τα νέα προϊόντα που σχεδιάζουν. Προσωπικά, πείστηκα για τη σοβαρότητα των προθέσεών τους, θαύμασα τη στρατηγική και το marketing που κρύβεται πίσω από τις ενέργειές τους, απόλαυσα τις γεύσεις τους.

Σύντομα, πολύ σύντομα όπως μας ενημέρωσαν, θα μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα τους στα ράφια ελληνικών μαγαζιών. Προς το παρόν θα πρέπει να μιλήσετε με την Χρυσάνθη Φτυλιτάκη στο τηλ. 6983 498 419.