Συχνά φαντάζει ευκολότερο να συνεννοηθείς με τον τοίχο παρά με μια κόρη στην εφηβεία! Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα όπως το βάρος και η διατροφή τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Μπορεί τα νεαρά κορίτσια να τα απασχολεί το θέμα του βάρους, αλλά περισσότερο το συζητούν με φίλες παρά με την μητέρα τους.

Υπάρχουν όμως, τρόποι η μητέρα να βοηθήσει την έφηβη να ελέγξει το βάρος της, δίχως να προκαλέσει ένταση μεταξύ τους; Εύκολες καθημερινές λύσεις προτείνει το αμερικανικό περιοδικό O, The Oprah Magazine.

Γεμίζοντας τα ντουλάπια με υγιεινές τροφές και βάζοντας όλη την οικογένεια σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, η μητέρα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Δίχως υποδείξεις και συγκρούσεις, είναι σε θέση να ελέγξει όσα τρώει η έφηβη μέσα στο σπίτι. Κι αν η οικογένεια συνηθίζει να βγαίνει έξω για φαγητό ή να παραγγέλνει στο σπίτι, καλύτερα να αλλάξει συνήθειες. Κανένα φαγητό δεν είναι καλύτερο από το σπιτικό.

Και μπορεί το οικογενειακό τραπέζι να θεωρείται σημαντικό, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα νεαρά κορίτσια μάλλον το σνομπάρουν προτιμώντας το τσιμπολόγημα. Η λύση σε αυτό, σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, είναι τα υγιεινά και νόστιμα σνακ, που μπορούν να κατακλύσουν τα ντουλάπια αντικαθιστώντας τα μπισκότα, τις σοκολάτες ή την πίτσα.

Στο θέμα της άσκησης, η σημαντικότερη βοήθεια είναι να βρεθεί κίνητρο. Μια πρόταση για περίπατο στην εξοχή όταν μπει η άνοιξη, μια συνδρομή στο γυμναστήριο ή κάνοντας της δώρο ένα σκυλάκι για να κάνουν μαζί βόλτες μπορούν να είναι κάποιες αποτελεσματικές προτάσεις. Μην ξεχνάμε βέβαια, πως το πρότυπο μιας μητέρα που φροντίζει την φυσική της κατάσταση σπρώχνει από μόνο την κόρη στην άσκηση.

Κι αν μπορούσαν οι ειδικοί να πουν το ένα πράγμα που σίγουρα μια μητέρα δεν θα πρέπει να κάνει, ακόμα και όταν η κόρη της δεν έχει το σωστό βάρος, αυτό θα είναι να την επικρίνει. Το «κατσάδιασμα» δεν πιάνει στις έφηβες, αντιθέτως είναι ο συντομότερος τρόπος, ώστε να χάσει η μητέρα και κυρίως η έφηβη την μάχη με το βάρος.