Πορτογαλία – Αποφασίζουν την ημέρα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

Τη σύγκληση του πορτογαλικού «Συμβουλίου του Κράτους», ανώτατου θεσμικού οργάνου, την Πέμπτη αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Καβάκο Σίλβα, με στόχο να καθοριστεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σόκρατες και ενώ κλιμακώνεται η πίεση των αγορών στη Λισαβόνα.

Τη σύγκληση του πορτογαλικού «Συμβουλίου του Κράτους», ανώτατου θεσμικού οργάνου, την Πέμπτη αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, για να προσδιορίσει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και ενώ κλιμακώνεται η πίεση των αγορών στη Λισαβόνα.

Ως πιθανότερες ημερομηνίες για τις κάλπες θεωρούνται είτε η 29η Μαΐου είτε η 5η Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν περάσουν 55 ημέρες από την πτώση της κυβέρνησης. Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, καθώς τον Ιούνιο η Πορτογαλία θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα 4,9 δισ. ευρώ – και ίσως τότε αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Τα spread των πορτογαλικών ομολόγων στο μεταξύ έχουν πλέον εκτοξευθεί, με εκείνο των 10ετών να «μεταφράζεται» σε επιτόκιο στο 7,8% και των 5ετών στο 8,5%. Τα επίπεδα, που θεωρούνται απαγορευτικά για έξοδο στις αγορές, αποτελούν ρεκόρ για την Πορτογαλία από την υιοθέτηση του ευρώ.

Ηδη από την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα – οι Σοσιαλιστές, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί – ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας να ζητήσει πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας την επιλογή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα τρία κόμματα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αποδεχόμενα τους στόχους της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk