Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε τα χαράματα της Δευτέρας στην επαρχία Μιγιάκι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ήρε λίγες ώρες αργότερα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο αγώνας για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο του πυρηνικού εργαστασίου να οφείλονται σε μερική τήξη ράβδων πυρηνικού καυσίμου αμέσως μετά το σεισμό και το τσουνάμι, είναι μία από τις εξηγήσεις που δίνει τώρα η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή θύματα από το νέο χτύπημα του εγκέλαδου.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι.

Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρείας Tepco που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα ότι το επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού, που διέρρευσε την Κυριακή από το πυρηνικό εργοστάσιο και οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρον-άρον το κτίριο του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου.

«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού, τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανακαλύφθηκε και στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Tepco.

«Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν εν όψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, Χιντεχίκο Νισιγιάμα, διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

«Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. «Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους».

«Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του» προσθέτει η κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές του Εντάνο στόχο είχαν να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα 2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.

«Η ραδιενέργεια στον αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα» υπογράμμισε ο Εντάνο.

Οι μηχανικοί, πάντως, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μία καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

«Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε», τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση – χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη» είπε ο Μεσκάτι.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας απέρριψε το αίτημα της Greenpeace για επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από την Φουκουσίμα.

Αξιωματούχος της Υπηρεσίας δήλωσε ότι οι μετρήσεις που δείχνουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας 40 χλμ. μακριά από το εργοστάσιο δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες και τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη αποχωρήσει και ελάχιστοι παραμένουν ακόμα στα σπίτια τους.