Το Facebook προκαλεί κατάθλιψη

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν τους γονείς, για τις επιπτώσεις του Facebook σε εφήβους με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν τους γονείς, για τις επιπτώσεις του Facebook σε εφήβους με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι επιστήμονες της Εταιρείας Παιδιατρικής των ΗΠΑ βάφτισαν αυτή την εμμονή με το διάσημο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Κατάθλιψη του Facebook» ( «Facebook Depression»).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης προκαλείται, όταν ο έφηβος νιώθει μειονεκτικά βλέποντας στο προφίλ κάποιου άλλου «φίλου» του, μεγαλύτερο αριθμό «φίλων», πολλές αναρτήσεις φωτογραφιών και ταινιών, καθώς και πληθώρα σχολίων και μηνυμάτων.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι, το facebook είναι σήμερα το κύριο «στέκι» κοινωνικής συναναστροφής των εφήβων, συμβουλεύοντας τους γονείς να επιβάλλουν μέτρο και να τους αποτρέπουν από την πολύωρη ενασχόληση τους με αυτό.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι απόλυτα βέβαιοι, τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο Διαδίκτυο.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν αντίστοιχα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που έκανε το Πανεπιστήμιο του Λιντς της Βρετανίας.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.319 άτομα ηλικίας 16 έως 51 ετών, το 1.2% χαρακτηρίστηκαν «εθισμένοι στο Ιντερνετ», λόγω των πολλών ωρών που βρίσκονταν για χρόνια μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν, πως οι φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής με τις online επαφές και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, μια τάση που πιθανώς να συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk