«Ηλεκτρικός» πυροσβεστήρας ενόψει!


Το νερό και ο αφρός που ψεκάζουν οι σημερινοί πυροσβεστήρες τα κάνουν όλα μούσκεμα και προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές. Τη λύση θα μπορούσε να δώσει ένα πειραματικό, φορητό σύστημα που δαμάζει τις φλόγες με «ηλεκτροπληξία».

Η νέα τεχνολογία, την οποία αναπτύσσουν ερευνητές του Χάρβαρντ, αξιοποιεί ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά πριν από δύο αιώνες: τα ηλεκτρικά πεδία επηρεάζουν τις φλόγες, αναγκάζοντάς τες να κάμπτονται, να τρεμοπαίζουν ή ακόμα και να σβήνουν εντελώς.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή ισχυρών ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να καταστέλλει τις φλόγες ταχύτατα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματά μας σε αυτό το σχετικά άγνωστο πεδίο έρευνας» δήλωσε ο Λουντοβίκο Καντεμαρτίρι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η πειραματική διάταξη αποτελείται από έναν ηλεκτρικό ενισχυτή των 600 Watt, συνδεδεμένο με ένα όργανο σε σχήμα ραβδιού.

Στις πρώτες δοκιμές, το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργούσε το ραβδί μπορούσε να σβήνει σχεδόν ακαριαία και από ασφαλή απόσταση φλόγες που έφταναν σε ύψος τα 30 εκατοστά.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος έχει περιθώρια βελτίωσης, ακόμα κι αν μειωθεί η ισχύς του ενισχυτή. Στο απώτερο μέλλον, η συσκευή θα μπορούσε να έχει το σχήμα ενός σακιδίου πλάτης, από το οποίο θα κρέμεται ένα μικρό ραβδί. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να τοποθετείται στο ταβάνι, στη θέση των σημερινών ψεκαστήρων νερού.

Παρά την επιτυχία των πειραμάτων, όμως οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για το μηχανισμό του φαινομένου.

Βασικό ρόλο φαίνεται πάντως ότι παίζουν τα σωματίδια αιθάλης, ή άνθρακα, τα οποία φορτίζονται σχετικά εύκολα υπό την επίδραση του ηλεκτρικού πεδίου. Τα ηλεκτρικά φορτία των σωματιδίων κάνουν τελικά ασταθείς τις φλόγες και τις εξουδετερώνουν.

«Προσπαθούμε τώρα να σχηματίσουμε μια πιο πλήρη εικόνα για αυτήν την πολύ περίπλοκη αλληλεπίδραση» σχολιάζει ο Καντεμαρτίρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk