Πολιτικοί μετασεισμοί, αν και μικρής έντασης και διάρκειας, καταγράφονται στο εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει… έξι εικοσιτετράωρα (!) μετά τις γκρίνιες των «γαλάζιων» τομεαρχών σε σύσκεψη με τον γραμματέα της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Η ηγεσία της Ν.Δ., παρά τα εκτενή δημοσιεύματα των ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο, αλλά και του Βήμα online την περασμένη Πέμπτη που παρουσίασε και αναλυτικά τις αιχμές και τα καρφιά των τομεαρχών, επιχειρεί να κλείσει τη σχετική συζήτηση, αλλά ταυτόχρονα με τις απαντήσεις που δίνονται διατηρεί εν ισχύ το θέμα.

Όμως, παρά την επιχείρηση της ηγετικής ομάδας να επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ, πολλοί τομεάρχες κατ’ ιδίαν επιμένουν ότι υπήρχαν πολλές επικριτικές αναφορές. Παράλληλα, αυτή την εικόνα ενίσχυσε ουσιαστικά και ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης με μια παρέμβαση που συζητήθηκε ιδιαίτερα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ενίσχυσε την άποψη πως το κλίμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν είναι καλό.

«Αυτό που συζητήθηκε είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω τρόποι για να ενισχυθεί η παρουσία στην Βουλή και η αποδοτικότητα της δουλειάς μας» είπε (Ρ/Σ Flash) και έριξε το καρφί του λέγοντας: «Ξέρετε αυτό το οποίο κυρίως μας απασχολεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγει καλύτερα και πιο εύκολα η ΝΔ προς τα έξω, διότι θέσεις έχουμε, αναπτύσσεται μια αντιπαράθεση εντός της Βουλής η οποία δυστυχώς δεν φτάνει στους πολίτες».

Στην ίδια γραμμή, ένας άλλος «καραμανλικός», ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. κ. Ευρ. Στυλιανίδης, που όταν ρωτήθηκε από το Ρ/Σ της ΝΕΤ επιβεβαίωσε πλήρως τις ενστάσεις των τομεαρχών και μίλησε για τη διαχείριση της καθημερινότητας από τη Ν.Δ.

«Εκεί ζήτησαν οι τομεάρχες μας να έχουν πρωταγωνιστικό λόγο, μαζί με την ηγεσία, στην τοποθέτηση που κάνει καθημερινά το κόμμα στα διάφορα ζητήματα κοινοβουλευτικής ή πολιτικής επικαιρότητας που ανακύπτουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η…πέμπτη φάλαγγα!

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης με δημόσια δήλωσή του, διέψευσε, ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στη Ν.Δ. και για τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα

«Οι συναντήσεις του προέδρου με τους τομεάρχες είναι πολύ συχνές. Αυτά που διαβάζω περί ανταρσίας τομεαρχών σε συνάντηση που είχαν με τον Γραμματέα της Κ.Ο. κ. Τασούλα δεν συνέβησαν ποτέ» τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε: «Καμία απόφαση δεν παίρνεται ερήμην των στελεχών της ΝΔ. Η ΚΟ είναι ενωμένη και όλα αυτά που γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, για να πείσει ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία, ανέφερε ως παράδειγμα τις συχνές συναντήσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμα με τους αναπληρωτές τομεάρχες και τους γραμματείς για τη διαμόρφωση της πρότασης για την οικονομία που θα παρουσιασθεί στο Ζάππειο από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά.

Το εντυπωσιακό, είναι ότι ο κ. Μιχελάκης, υποστήριξε πως επειδή αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είναι η μόνη αξιόπιστη λύση και λογικά πολλοί θα θελήσουν να τη χτυπήσουν και υπογράμμισε με ένταση: «Και θα θελήσουν να τη χτυπήσουν καταρχήν χτυπώντας το εσωτερικό, χρησιμοποιώντας μια 5η φάλαγγα μέσα στο κόμμα. Προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν μια 5η φάλαγγα μέσα στο κόμμα. Αυτό δεν θα το πετύχουν».

Τον κ. Μιχελάκη ενίσχυσε και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος που, εντόπισε εχθρούς του κόμματος που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σπαράσσεται. «Ευφάνταστα σενάρια, τα οποία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα της Ν.Δ. σε μια περίοδο, στην οποία η ανοδική της πορεία είναι δεδομένη».

Τα καρφιά των «τομεαρχών»

Στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ειπώθηκαν πολλά, αν και τα διαψεύδει η ηγετική ομάδα του κόμματος.

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν από τους «γαλάζιους» τομεάρχες και επισημάνθηκαν στο Βήμαonline το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ήταν:

-«Δεν ξέρουμε ποιος χαράσσει την κεντρική γραμμή»

-«Ποιοι συγκροτούν την ηγετική ομάδα;»

– «Γιατί εμείς είμαστε εκτός παιχνιδιού;»

-«Αισθάνομαι αφιλόξενα όταν κατεβαίνω στα γραφεία μας στη Συγγρού»

-«Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα»

-«Δεν υπάρχει επαφή με το κεντρικό σύστημα εξουσίας»

-«πολλοί τους έχουν γραμμένους τους τομεάρχες»

-«Πως κάποιοι που είναι στο περιθώριο θα κριθούν να λάβουν το βάρος να υπερασπιστούν μια κεντρική απόφαση»

-«Δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία, ούτε επεξεργασία θέσεων και προτάσεων»

-«Δεν ξέρουμε πως προετοιμάζονται οι θέσεις του κόμματος»

-«Δεν είναι δυνατόν το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και εμείς από την αρχή του έτους να βρεθήκαμε όλοι μαζί –λες και ήταν λαϊκή συνέλευση- μια φορά για τυπικούς λόγους».