Ορνιθες

Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε στον πάτο για να εμφανιστούν στον αττικό ουρανό οι πρώτοι «γύπες – κεφάλαια», τα λεγόμενα vulture funds; Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό. Τα όρνεα ήσαν ανέκαθεν εδώ: επιχειρηματικά γεράκια, αθώες περιστερές απροσδιόριστου φορολογικού προφίλ, πολιτευόμενα κοράκια, παρένθετα παγώνια, όρνιθες αυτής της ιδανικής πολιτείας όπου τα κουτορνίθια πιάνονται στην ξόβεργα της τηλεθέασης και τα λελέκια κλωσάνε τα αβγά στα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας. Κι όσοι ασκούν τη βιοτή τους στα σινάφια απαιτώντας μια θέση στην Ακαδημία (Πλάτωνος), θέλω να πω κάτι τσιμπολόγοι σπουργίτες σαν και μένα, κι αυτοί στην επίγεια Νεφελοκοκκυγία κατοικούν μεταξύ Σόλωνος και άγχους δηλητηριασμένοι από τα πτηνό – απωθητικά που βάζουν οι νοικοκυραίοι στα μπαλκόνια.

Ορνιθες | tovima.gr

Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε στον πάτο για να εμφανιστούν στον αττικό ουρανό οι πρώτοι «γύπες – κεφάλαια», τα λεγόμενα vulture funds;

Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό. Τα όρνεα ήσαν ανέκαθεν εδώ: επιχειρηματικά γεράκια, αθώες περιστερές απροσδιόριστου φορολογικού προφίλ, πολιτευόμενα κοράκια, παρένθετα παγώνια, όρνιθες αυτής της ιδανικής πολιτείας όπου τα κουτορνίθια πιάνονται στην ξόβεργα της τηλεθέασης και τα λελέκια κλωσάνε τα αβγά στα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας.

Κι όσοι ασκούν τη βιοτή τους στα σινάφια απαιτώντας μια θέση στην Ακαδημία (Πλάτωνος), θέλω να πω κάτι τσιμπολόγοι σπουργίτες σαν και μένα, κι αυτοί στην επίγεια Νεφελοκοκκυγία κατοικούν μεταξύ Σόλωνος και άγχους δηλητηριασμένοι από τα πτηνό – απωθητικά που βάζουν οι νοικοκυραίοι στα μπαλκόνια.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου κάτω απ’ τον αττικό ουρανό τα βήματά μου μ’ έφεραν από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τις πανάκριβες οικίες στο Μοναστηράκι όπου μία μπάντα χάλκινων πνευστών έπαιζε βαλκανικούς σκοπούς της μέσα πατρίδας. Στα πρώην χαλκωματάδικα της Ηφαίστου πιο κάτω, νεαροί διαλαλούσαν Adidas. Πιο κάτω, στον εγκαταλελειμμένο πεζόδρομο του Κεραμεικού, ένας Πακιστανός σταυροπόδι χτυπούσε και ξαναχτυπούσε αποχαυνωμένος μια «χλαπάτσα» στον μουσαμά.

Πάνω από εδώ, μονολόγησα, πετάνε ακόμη τα χελιδόνια. Θα πετάνε όταν επιβληθούν σταδιακά τα τρία «πακέτα» μέτρων και στη σειρά του δρόμου προς το αρχαίο νεκροταφείο την «χλαπάτσα» θα την χτυπάνε οι συμπατριώτες μου;

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk