ΒΗΜΑτοδότης

Έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως η Γενική Γραμματέας του Γραφείου Πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δ. Στεφάνου, ξεκίνησαν γύρο τηλεφωνημάτων προς τους υπουργούς. Κάποιοι νόμιζαν ότι η ξαφνική ενεργοποίηση του κεντρικού κυβερνητικού μηχανισμού προμήνυε σαρωτικό ανασχηματισμό εντός ωρών, ενώ οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός έδινε το σύνθημα μέσω των συνεργατών του για τον πολυαναμενόμενο «σφιχτό συντονισμό» του κυβερνητικού έργου.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως η Γενική Γραμματέας του Γραφείου Πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δ. Στεφάνου, ξεκίνησαν γύρο τηλεφωνημάτων προς τους υπουργούς. Κάποιοι νόμιζαν ότι η ξαφνική ενεργοποίηση του κεντρικού κυβερνητικού μηχανισμού προμήνυε σαρωτικό ανασχηματισμό εντός ωρών, ενώ οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός έδινε το σύνθημα μέσω των συνεργατών του για τον πολυαναμενόμενο «σφιχτό συντονισμό» του κυβερνητικού έργου. Φευ, η απάντηση ήταν πολύ πιο αυτονόητη. Το Σάββατο ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γης και ο κ. Παπανδρέου ήθελε να μάθει αν οι υπουργοί έχουν δώσει εγκαίρως εντολές στους υπευθύνους οργάνωσης και διοίκησης των υπουργείων τους έτσι ώστε να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει η Ημέρα της Γης και ορισμένοι υπουργοί δέχονται τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου. Πότε θα τους τηλεφωνήσουν για δεύτερη φορά; Μα φυσικά στην επόμενη Ημέρα της Γης. Εκτός αν έως τότε κάποιοι από αυτούς θα βρίσκονται στα σπίτια τους, οπότε θα σβήσουν τα φώτα εκεί.

**

Σε ένα διάλειμμα από τη σταυροφορία της για τη διάσωση της Ελλάδας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να διασώσει τις γυναίκες της γείτονος. Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» μίλησε χθες σε συνέδριο του πανεπιστημίου Μπιλγκίς με θέμα «Γυναίκα και Πολιτική στην Ευρώπη και την Τουρκία». Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο και εξερχόμενη εξέφρασε την ευχή να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τις προσεχείς εκλογές, κάτι για το οποίο πηγές της Πόλης λένε ότι πιστεύει έντονα ο Πατριάρχης ότι θα γίνει.

Το καλύτερο όμως είναι ένας διάλογος της Ντόρας με τον κ. Όλι Ρεν που έγινε προ ημερών στις Βρυξέλλες. «Γιατί δεν επιβάλλεις ενιαίο φόρο 20% για όλους για να εκτοξευτούν τα έσοδα;», ρώτησε η Ντόρα τον Επίτροπο. «Σου υπόσχομαι ότι θα το ψάξω», απάντησε εκείνος. Δεν αμφιβάλλω ότι θα το «ψάξει», αλλά αμφιβάλλω αν θα το «βρει» και το πιθανότερο είναι ότι η Χάλκη θα ανοίξει γρηγορότερα από την επιβολή του ενιαίου φόρου. Μπράβο όμως στην Ντόρα για την προσπάθεια.

**

Τελεσίγραφο στους 13 περιφερειάρχες από το υπουργείο Οικονομικών που φιλοδοξεί να δώσει άμεσο τέλος στο πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης που χαρακτήρισε πολλές νομαρχίες έως τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη» και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο επίπεδο της περιφέρειας. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ηλίας Πεντάζος χτύπησε τη «δημοσιονομική ρομφαία» στο Γενικό Λογιστήριο και με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή τον υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, τον υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Στεφάνου ότι πρέπει να ζητήσουν από τους περιφερειάρχες να τους αποστέλλουν μηνιαίο δελτίο εσόδων και δαπανών εντός 12 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.

Εν συνεχεία το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να αποστέλλει ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία εντός τεσσάρων ημερών. Γιατί να μην τα αποστέλλει αμέσως; Ο λόγος είναι ότι πρέπει τα 13 δελτία από τις 13 περιφέρειες να ομαδοποιούνται σε ένα και στη συνέχεια να αποστέλλεται αυτό το ένα. Τι περιθώρια για μαγειρέματα θα υπάρχουν με το νέο σύστημα. Μηδαμινά, μου λένε. Προφανώς γιατί το εν λόγω «μαγείρεμα», προς δόξαν της αποκέντρωσης, θα πρέπει αναγκαστικά να γίνεται στο επίπεδο της περιφέρειας.

**

Η τουριστική πολιτική προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Για παράδειγμα, όσοι βρίσκονταν χθες στην Μεγάλη Βρετανία για τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο σταρ, τον κ. Π. Γερουλάνο και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και έναν guest star, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά. Παρατηρήσεις πολλές. Καταρχάς, δεν υπάρχει εκδήλωση των επιχειρηματιών του τουρισμού που να μην παρευρίσκεται ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θεωρείται περίπου ως «επίτιμος υπουργός Τουρισμού». Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ενώ ο κ. Γερουλάνος μίλησε ένα λεπτό και ο κ. Κουσελάς δύο, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε είκοσι! Και ασφαλώς βραβεύθηκε (για μια ακόμη φορά) με τιμητική πλακέτα για την συνολική του προσφορά του στον τουρισμό.

Μόνο που ο κ. Αβραμόπουλος βρήκε δυνατό αντίπαλο στον κ. Κουσελά, ο οποίος έλαβε κι αυτός πλακέτα αφού είχε βοηθήσει τους επιχειρηματίες με ειδικές ρυθμίσεις για την περαίωση. Και το χειρότερο για τον πρώην υπουργό; Περισσότεροι επιχειρηματίες έσπευσαν να μιλήσουν στον κ. Κουσελά παρά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Ο λόγος; Φυσικά η ακαταμάχητη ακτινοβολία του κ. Κουσελά η οποία ουδείς δεν πρέπει να νομίζει ότι σχετίζεται με τη θεσμική του ιδιότητα να αποφασίζει φοροαπαλλαγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk