Πυρ ομαδόν κατά των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων του ευρώ ακόμη και εντός του Απριλίου απομακρύνει τους επενδυτές από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους

Την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που θα ανακοινωθούν αύριο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο πληθωρισμός παραμένει τον Μάρτιο σταθερός στο 2,2% στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, επίπεδο που είναι το υψηλότερο της τελευταίας διετίας.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων του ευρώ ακόμη και εντός του Απριλίου απομακρύνει τους επενδυτές από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους. Πιέσεις δέχεται όμως και η αμερικανική αγορά ομολόγων για τον ίδιο λόγο, επειδή δηλαδή οι επενδυτές θεωρούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ (όπως άλλωστε και η γερμανική) ξεπερνούν με ταχείς ρυθμούς την κρίση.

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ και στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης στρέφει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, όπως είναι οι αγορές κεφαλαίων. Η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε σήμερα για όγδοη συνεχόμενη ημέρα και μάλιστα κατά 5 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,30% (ενώ προς στιγμήν είχε αγγίξει το 3,33%).

Για διαφορετικούς λόγους (ανησυχία για το μέλλον) ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Μεγάλες είναι εκροές από τα πορτογαλικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Λισαβόνα δεν θα γλιτώσει την υπαγωγή της στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως έπραξαν ήδη η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου άγγιξε σήμερα το υψηλότερο από το 1997 (και ιστορικά υψηλό από την ένταξη της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη) επίπεδο του 7,894%, προτού υποχωρήσει στο 7,88%. Αλλά και η απόδοση του διετούς πορτογαλικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο από το 1999 επίπεδο 7,268%, το οποίο είναι οιονεί απαγορευτικό για το δανεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Για παραπλήσιους λόγους υποχωρούν και οι αγορές ομολόγων της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Εν προκειμένω οι επενδυτές δεν πείθονται για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων προνομιακού δανεισμού των κρατών αυτών και κυρίως για τη βούληση των ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης και δη της γερμανικής να επιλύσουν το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας και του Δουβλίνου. Οπότε «προεξοφλούν» αιτήσεις των κυβερνήσεων της Αθήνας και του Δουβλίνου για «κούρεμα» των χρεών τους. Το 10ετές ομόλογο της ιρλανδικής κυβέρνησης ενισχυόταν κατά 8 μονάδες βάσης σήμερα στο 10,04% και το αντίστοιχης διάρκειας ελληνικό ομόλογο ενισχυόταν κατά 4 μονάδες βάσης στο 12,62%.

Συνέχιση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας προέβλεψε και η JPMorgan Chase. Αντίθετα, προβλέπει χαλάρωση στις πιέσεις που δέχονται τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Η Ισπανία και η Ιταλία κρίνονται από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα ως «εγγύς» ευρωπαϊκή περιφέρεια, ενώ η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα κρίνονται ως… «άπω» περιφέρεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk