ΗΑΤΤΑ: Αίτημα για ίση μεταχείριση στον ΦΠΑ και τη φορολογία

Την ίση μεταχείριση του κλάδου των τουριστικών γραφείων, με την εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και ένα φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης στο πλαίσιο της 28ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και εκπροσώπων τουριστικών φορέων.

Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ επικρότησε παράλληλα την απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίας Λούκας Κατσέλη για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στα τουριστικά γραφεία, για το μόνιμο προσωπικό καθώς και το πρόσθετο σε ό,τι αφορά την τρίμηνη εποχική εργασία, αλλά και την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για την περικοπή του ποσοστού περαίωσης στα τουριστικά γραφεία στο 1%.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σημείωσε τα θετικά μηνύματα που διαμορφώνονται για τη φετινή τουριστική περίοδο και τον ρόλο των tour operators στις ξένες αγορές στην προβολή της χώρας, ενώ επισήμανε τη διαπραγμάτευση με τα τουριστικά γραφεία στη Ρωσία προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παροχής «βίζας».

Από την πλευρά του ο κ. Κουσελάς επιβεβαίωσε τη θέση του τουρισμού ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον τομέα και την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου για τον τουρισμό, ενώ συντάχθηκε με τη παροχή μαζικών αδειών «βίζα» από τα τουριστικά γραφεία προτείνοντας να λειτουργήσουν ως «ορκωτοί λογιστές του τουρισμού»

Στη γενική συνέλευση παρουσιάστηκε επίσης το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον τουρισμό και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία – ΚΤΕΛ και ξεναγούς, από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού κ. Λ. Αντωνόπουλο.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk